38 európai atomerőművet lehetne bezárni

A ma megjelent Ecofys szakértői tanulmány rávilágít, hogy hatalmas energiatakarékossági potenciál van az Európai Unióban.

Technológia-követő, szigorú energiahatékonysági normák alkalmazásával 600 TWh áramot és ugyanennyi hőenergiát spórolhatnánk meg évente. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ezzel 38, a paksihoz hasonló atomerőművet be lehetne zárni Európában, és emellett jelentősen csökkenthetnénk az oroszországi gáz importot is. Az Ecofys által az európai vezető elektronikai cégeket is tömörítő “Cool Products” kampány felkérésére készített tanulmány azt vizsgálta, hogy mekkora energia megtakarítást jelentene a rendelkezésre álló legmodernebb technológiáknak megfelelően szigorú energiahatékonysági normák európai bevezetése. A tanulmány fő következtetése, hogy amennyiben kellően szigorú energiahatékonysági normákat vezetnének be az olyan energiafogyasztó termékekre, mint például a víz melegítésére használt berendezések, számítógépek, porszívók és légkondicionálók, akkor 600 TWh áramot és ugyanennyi hőenergiát spórolhatnánk meg évente.

Ez az energiamennyiség a paksi atomerőmű tavalyi áramtermelésének a 38-szorosa, tehát megfelelő energiahatékonysági intézkedések bevezetésével 136 db, a négy paksi blokkhoz hasonló atomreaktort lehetne bezárni Európában – összegezte Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse. – Ellentétben a kormány törekvéseivel, nemhogy új atomerőművek építésére nincs szükség, de a jelenlegi európai atomerőművek több mint 60%-a is bezárható lenne. Ehhez mindössze érdemi lépéseket kell tenni az energiahatékonyság és energiatakarékosság területén. A Ecofys tanulmányban vizsgált 41 terméktípus közül jelenleg csak 11-re vannak kötelező energiahatékonysági normák. A szükséges szabályozást felmérő tanulmányok már jó régen elkészültek, néhányuk már évek óta a tervezők előtt fekszik. Az Európai Bizottságnak végre lépnie kell.

A “Cool Products” kampány keretében kiadott közös állásfoglalásukban számos elektronikai berendezéseket gyártó cég, köztük a Siemens, Bosch, Philips és az Electrolux arra szólítja fel a politikusokat, hogy végre cselekedjenek. Ha a tanulmányban javasolt normákat azonnal bevezetnénk, akkor ezen energiahatékonysági lépések hatására évente 90 milliárd euróval csökkenne az energiaszámlánk az EU-ban, ami a gazdaság számára is jótékony hatással lenne, s ezt egyre több vállalat ismeri fel. Amennyiben ezt az összeget gazdaságfejlesztésre fordítanák, 1 millió munkahelyet lehetne teremteni – tette hozzá Johannes Wahlmüller, a GLOBAL 2000/Föld Barátai Ausztria éghajlatvédelmi és energiapolitikai szóvivője.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.