Így zöldülnek az adatközpontok

Marketingeszközből egyre inkább érdemi megtakarítást hozó lehetőséggé válik az informatikai eszközök „zöldítése”.

A Greenpeace évről évre megjelentetett „Cool IT” elnevezésű listáján (vagyis a legkisebb szén-dioxid-lábnyomú IT-cégek mezőnyében) tavaly a Cisco, az Ericsson és az IBM végzett az élen: ezek a cégek nem közvetlenül a fogyasztói piacra szállítanak, viszont olyan rendszereket fejlesztenek, amelyeknél a kisebb energiafogyasztás döntő választási szempont lehet. Az Ericsson adatai szerint egy alacsony áramfelvételre optimalizált mobilhálózat akár 50 százalékos költségmegtakarítást is eredményezhet – ez már az a nagyságrend, amin a környezeti értékekre legkevésbé fogékony döntéshozók is elgondolkodnak.

 
A zöld IT-nek nevezett irányzat (amelyen belül egyelőre az áramfogyasztás mérséklése a fősodor) ma még jellemzően csak az ipari és a vállalati informatikát formálja, a fogyasztókig lassabban ér el a zöld hullám. A világ legnagyobb szerverparkjával büszkélkedő Google rendszeresen kiteszi a kirakatba a saját fogyasztási adatait, illetve az áramigény csökkentését szolgáló megoldásokat. Kevesen tudják, hogy a vállalat a világ harmadik legnagyobb szervergyártója, pedig nem ad el egyetlen szervert sem. Viszont a sajátjait saját maga építi alkatrészekből – ahogy talán Larry Page és Szergej Brin (a Google alapítói) tették a kollégiumban. Tapasztalataik szerint a fogyasztáscsökkentés többszörösen is megtérül. A kereskedelmi merevlemezek (millióinak) üzemeltetése során azt a gyakorlatot alakították ki, hogy amelyik egyszer hibázik, az nem kap második esélyt: a megbotló tárolót azonnal nyugdíjazzák.

 
Kiderült, hogy a nagyon melegen futó merevlemezek hamarabb hibásodtak meg – márpedig a felesleges meleg elpazarolt energiát (is) jelent. Nem találtak érdemi különséget az állandóan forgó és a le-elálló merevlemezek meghibásodási gyakorisága között, ami otthon is hasznosítható válasz a személyi számítógép „Kikapcsoljam? Hagyjam bekapcsolva?” dilemmájára: kapcsold ki, mert úgy nem fogyaszt. Méghozzá áramtalanítva kapcsold ki, mert a hibernált és pláne a készenléti állapot nem fogyasztásmentes.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.