35 milliárd forintba kerül a helyreállítás

Több mint 23,5 milliárd forintnyi közpénzt fordítottak eddig a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításokra, és további tizenkétmilliárd kifizetése várható – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítésében.

Legtöbbet a Vidékfejlesztési Minisztérium fizet, amely eddig 11,8 milliárd forintot állt a költségekből írja a magyarhirlap.hu. E tételből több mint nyolcmilliárdot, a Mecsekérc Zrt. kármentesítésének kifizetése jelentette, e célra további csaknem 9,5 milliárd forintot fordít a tárca. A Belügyminisztérium 10,7 milliárd forintot fizetett. A tárca legnagyobb költségét a VeszprémBer Zrt. újjáépítési munkálatainak megtérítése jelentette, 6,4 milliárd forintért. A Honvédelmi Minisztérium háromszázmillió forintot költött a védekezésre, az érintett önkormányzatoknak 680 millió forintot kellett előteremteniük. „Októberben úgy hagyjuk el a területet, hogy minden készen van” – mondta Szabó Csaba, a VM miniszteri megbízottja. Jelezte, néhány járulékos feladat van még hátra, így például a Marcalból kikotort szennyezett anyag elszállítása. Emlékeztetett: a gátszakadáskor 1300 hektárt öntött el a vörösiszap. Szabó szerint nagy eredmény, hogy a gazdák bármit termeszthetnek a helyreállított földeken. A katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság jelentése szerint nem természeti, hanem ipari katasztrófa történt tavaly október 4-én. Kepli Lajos, a testület jobbikos elnöke az M1 A lényeg című műsorában elmondta, a Mal Zrt. vezetői és a regionális környezetvédelmi hatóság felelősek a tragédiáért.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.