34 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek

Rekordot döntve, eddig már több mint 34 tonna, vagyis négy városi autóbusz tömegével megegyező italos kartondobozt gyűjtöttek az óvodás és iskolás korú gyerekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szeptember végén kezdődött gyűjtőprogramján.

Habár a program még csak a felénél tart, ez a mennyiség jelentősen meghaladja a tavaly – a program egész éve alatt – összegyűjtött 26 tonnát. Az intézmények és a gyerekek lelkesedését jól tükrözi, hogy egy iskolában már több mint 1 tonna italos kartont gyűjtöttek, amiért cserébe hamarosan átvehetik a 100.000 Ft-os különdíjat. A program sikerére való tekintettel, az IKSZ a korábban bejelentett 50 tonnáról, 60 tonnára emeli célkitűzését a gyűjtés mennyiségére vonatkozóan a tanév végéig. Az IKSZ által meghirdetett program célja, hogy felhívja az óvodások és iskolások, valamint szüleik figyelmét arra, hogy az italos karton csomagolás szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. Az IKSZ programja keretén belül 12 város és hat budapesti kerület összesen 277 intézményében, mintegy 58.000 iskolás és óvodás gyermek gyűjti szorgalmasan a tejes és gyümölcsleves dobozokat. Az intézmények az összegyűlt mennyiséggel arányosan díjazásban részesülnek. A programot az IKSZ a helyi szolgáltatók bevonásával Debrecenben, Dunakeszin, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Tiszafüreden és Veszprémben, valamint Budapest X., XIV., XVI., XVII., XVIII., és XIX. kerületeiben hirdette meg a tanév elején.

szelektív hulladékgyüjtő

„Környezetvédelmi programunk első féléves eredményei jelentősen felülmúlták várakozásainkat. A gyűjtési adatok, valamint az, hogy van olyan intézmény, ahol már 1 tonnánál több italos karton gyűlt össze, jól tükrözi, hogy a gyerekek és szüleik egyre környezettudatosabbak és egyre aktívabban vesznek részt az italos kartonok újrahasznosítását lehetővé tevő szelektív hulladékgyűjtésben” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Meggyőződésünk, hogy oktatással és környezeti neveléssel, a pedagógusok segítségével irányíthatjuk rá leghatékonyabban a gyerekek, rajtuk keresztül pedig szüleik figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés és a környezet védelmének fontosságára” – folytatta az igazgató asszony. Az italos kartondobozok minimum 75%-ban jó minőségű papírból készülnek. 1 fából átlagosan 5.300 darab italos kartondoboz készülhet. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek által gyűjtött 34 tonna, vagyis körülbelül 1.000.000 darab italos kartondoboz szelektív gyűjtésével mintegy 190 darab fát mentettek meg a kivágástól. Az IKSZ megalakulásának kezdete, 2004 óta, a 7 évvel ezelőtti 2%-ról, 2011 végére 19%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos (tejes és gyümölcsleves) kartondobozok aránya. Ez a begyűjtési és hasznosítási arány 2.300 tonna, vagyis 79,8 millió darab italos kartondoboz szelektív visszagyűjtését és újrahasznosítását jelenti. Az italos kartonok újrahasznosítása révén 2011-ben több mint 15.000 fa menekült meg a kivágástól. Egy magyar háztartásban átlagosan évente 125 darab italos kartondoboz válik hulladékká, amelyből 23 db kerül a szelektív gyűjtőedényekbe. Az IKSZ célja, hogy 2012 végére 22%-ra emelkedjen a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya Magyarországon. Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.