32 fok az új melegrekord áprilisban

Hétfőn az egymást követő harmadik napon is megdőlt az eddigi melegrekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a hónap utolsó napján a fővárosban, Újpesten volt a legmelegebb, mostantól a napi budapesti és országos melegrekord egyaránt 32 Celsius-fok.

Április 30-án a fővárosban mostanáig 1934-ben volt a legmelegebb, akkor 29,5 fokot mértek. Az országos napi melegrekordot, 29,9 Celsius-fokot 2003-ban Kisvárdán mérték. A meteorológiai szolgálat közölte: amellett, hogy hétfőn Újpesten volt a legmelegebb, az ország számos részén mértek még 30 fok feletti értékeket. Kedden is hasonlóan meleg idő várható, a majális napján valószínűleg ismét megdőlnek a napi rekordok. Az idokep.hu szerint május 1-jén, kedden is marad a napos, nyárias idő, de néhol már több gomolyfelhő lehet az égen, az Alpokalján és északkeleten egy-egy helyi zápor sem kizárt. Az egész hétre jellemző 11-14 fokos reggeli hőmérsékletet követően 27 és 31 fok között alakulnak a maximumok.

A melegrekord vasárnap még „csak” 30,6 fok volt, azt Győrben mérték – az előző rekordot szintén 1934 áprilisa tartotta 29,9 fokkal –, míg a fővárosi melegrekord vasárnap 30,4 fok volt. Igaz, akkor enyhítette a hőérzetet, hogy napközben erős szél fújt, az Időkép korábbi adatai szerint a Bakonyban 82 km/órás, Tardos 68 km/órás, Dunaújvárosban 67 km/órás, míg a Széchenyi-hegyen 64 km/órás szelet mértek. Ennél melegebb volt szombaton, akkor Kőrösszakállon 31,3 fokot mértek, amivel még csak 65 éves rekord dőlt meg.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.