3+1 téli energiatakarékos tipp, amelyet még nem hallott

Rájöhetünk, hogy hol végzett rossz munkát a tetőteret szigetelő csapat, ha egy kicsit körülnézünk a tél kezdetekor. A szigetelésen ugyanis meglátszik, ha a meleg levegő kiszökik a házból. Sötét foltokat keressünk, hiszen a kőzetgyapot anyagon ilyen nyomot hagy a lakásból kiáramló, poros levegő.

A tél azért is jó időszak a hibák leleplezésére, mert a hidegben a nedves, meleg levegő kicsapódik és megfagy a szigetelés felületén, így még könnyebb felfedezni őket. Az árulkodó pontok környékét új termobevonattal fedjük be!

Szigeteljünk vízcsövet!

Még a melegvízkészítés hatékonyságán is javíthatunk viszonylag egyszerű módszerrel. Amikor a forró víz elindul, a csöveket, amelyeken átfolyik, is felmelegíti. Ez a hőveszteség arra kényszeríti a bojlert, hogy tovább dolgozzon, így növeli a fogyasztást is. Igen ám, de mi történik, ha leszigeteljük a csöveket! Nem jut át felesleg hő a levegőbe, így hamarabb és olcsóbban lesz melegvizünk! Ehhez olyan szigetelőanyagot vegyünk, mint amilyet a radiátorok mögé szoktak helyezni vagy egyszerű hőálló polifoamot. Csavarjuk fel a csőre a vízmelegítő környékén, még nem a falban futó csődarabokra és az illesztéseknél ragasszuk össze szigszalaggal. Ezeket is lefedhetjük akár sima alulfóliával is, ha semmilyen rést nem akarunk hagyni.

Energiavámpír kandallók

Miközben a legtöbben azért vesznek otthonra kandallót, hogy takarékosabban fűtsenek, éppen maga a rosszul üzemeltett fűtőtest lopja ki a hőt a lakásból. A kandallót úgy is tekinthetjük, mintha egy nagy lyukat vágnánk a házba, amely kijáratot teremt a meleg levegőnek a kéményen át. Ezért nincs létjogosultsága ma már a nyílt tűzterű verzióknak. A régebbei kandallók a szoba levegőjét használják az égéshez, ezért a zárt tűzterű készülékekhez olyan ajtót vegyünk, amelynek ki-be kapcsolható szellőztetője van. E réseket akkor nyissuk meg, ha begyújtunk, egyébként tartsuk zárva. A modernebb kandallók a kinti hideg levegőt használják fel égetésre, viszont ha nem működnek, simán beengedik a hideget. A megoldás a légmentesen záródó tűztérajtó.

Új teszt a szivárgás ellen

Sokat hallottunk már az energitanúsítványról és hőtérképről is, amelyek segítenek felmérni a lakás vagy ház hőszigetelésének állapotát, és képet adnak arról, hol veszítünk energiát. Van azonban még egy rendkívül hasznos és profi módszer, amelyről itthon meglehetősen keveset lehet hallani. Ez a légnyomásos ajtóteszt (blower door test), amely főként a tengerentúlon bevett gyakorlat. A lényege, hogy a bejárati ajtóra vagy terasztajtó nyílásába felszerelnek egy szerkezetet, amelynek lelke egy ventilátor. Ez a készülék szívni kezdi a levegőt a zárt lakásból, amelyben így csökkenni kezd a légnyomás. Eközben viszont kívülről visszanyomja a levegőt és egy mérőműszerrel körbejárva pontosan kimutatható, hol vannak repedések, lyukak vagy szigeteletlen területek. Ismerve a gyenge pontokat könnyebben dönthetünk az őket orvosló lépésekről.

forrás: hazforum.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.