Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Bioetanol / 300 millió forintból fejlesztik a nyárfa alapú bioetanol gyártást
Tudj meg többet: Bioetanol

300 millió forintból fejlesztik a nyárfa alapú bioetanol gyártást

Mintegy 369 millió forint költségvetésű projekt keretében a James and Tailor Kft., a Károly Róbert Főiskola és a SZURO-TRADE Kft. konzorciumi együttműködésben dolgozik a nyárfa fajtákra alapozott bioetanol gyártásán – olvasható a partnerek közös, MTI-hez eljutatott közleményében.

A projekt tavaly indult, a megvalósításhoz az Európai Unió több mint 253 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Jánosa Ágnes a James and Tailor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a kutatás elsődleges célja, hogy a jelenlegi bioetanol gyártást, amely elsősorban jó minőségű termőterületeken megtermelt kukoricára, burgonyára és búzára épül, fokozatosan tudja felváltani a kevésbé jó minőségű termőföldeken is életképes nyárfa fajták feldolgozása.

A James and Tailor Kft. többek között kutatás-fejlesztéssel (k+f) foglalkozik a mezőgazdasági biotechnológiai alkalmazások területén.

A Károly Róbert Főiskola kutatási profilját tekintve a régió egyetlen agrár-felsőoktatási és kutatási-szaktanácsadási intézménye. Főbb kutatási irányai közé tartoznak a megújuló energiaforrások és az ökoenergetikai ágazat fejlesztése kapcsán végzett kutatások.

A SZURO-TRADE Kft. fő tevékenysége mezőgazdasági termékek nagykereskedelme, melyet az utóbbi években számos egyéb területtel egészített ki, mint például a Beszterec település mellett felépített fermentáló üzem, ahol környezetbarát talajbaktérium-komplexumot gyárt.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a James and Tailor Kft. tavalyi éves nettó árbevétele több mint 110 millió forint volt, ami mintegy 55 millió forinttal marad el a cég 2013-as bevételétől. A James and Tailor Kft. adózott eredménye tavaly 8 millió 143 ezer forint volt, szemben a 2013-ban elért 22 millió 448 ezer forinttal.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a SZUDO-TRADE Kft. tavalyi éves nettó árbevétele közel 10 milliárd forint volt, 3 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. A cég adózott eredménye 2014-ben mintegy 250 millió forint volt, 2013-ban pedig 85 millió forint nyereséggel zárt.

Ajánlott tartalom

Régi autója van? Keresse fel szerelőjét az új üzemanyagok miatt!

Az Autós Nagykoalíció elnöke azt javasolta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában, hogy a régebbi autók tulajdonosai keressék fel szerelőjüket és kérjenek tanácsot arról, hogy az új, bioetanolt tartalmazó benzin károsítja-e járművüket.