300 milliárd forintnyi korona lakásfelújításra

Ha Prágában járunk, jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: mégis hogyan csinálják a csehek, hogy annyi, szépen felújított házuk van?! Csehország idejében felismerte, hogy fontos az épületek felújítása. Nemcsak építészeti, de energetikai szempontból is, ezért egy hosszú távra tervezett példaértékű támogatási rendszert alakítottak ki.

A Magyarországon Zöld Beruházási Rendszer néven ismert pályázat Csehországban 2009 óta fut Zöld Megtakarítás (Zelena Usporam) néven. A cseh rendszer sikeressége abban rejlik, hogy egy decentralizált pályázatkezelő intézményrendszert állítottak fel. Ez azt jelenti, hogy a regionális irodákban kell a pályázatot benyújtani, ahol a pályázónak személyesen segítenek. Mindaddig nem fogadják be a pályázatot, amíg az formailag nem hibátlan, így tulajdonképpen nincsen rossz pályázat. A másik előremutató intézkedés a támogatási rendszerben, hogy a termékekre és a kivitelezőkre akkreditációs rendszert vezettek be, így csak olyan cég végezheti el a munkát, amelyik meghatározott követelményeknek megfelel. A pályázást az is nagymértékben megkönnyíti, hogy előre meghatározott intézkedéscsomagokat dolgoztak ki az alprogramokon belül, melyekre fix összegű támogatást nyújtanak. Ez a megoldás arra ösztönzi a pályázót, hogy minél olcsóbban oldja meg az energetikai beruházást. A sok pozitívum mellett azonban hátránya a rendszernek, hogy a termék- és kivitelezői akkreditáció nem elsősorban a termék minősége, hanem a cég „tisztasága” alapján történik, illetve, hogy nem feltétlenül igazodik az uniós épületenergetikai tanúsítási rendszerhez.

Több mint 300 milliárd forintnyi támogatás
Ez a program nem csak a már meglévő, hanem az új építésű épületekre is vonatkozik. Összesen 25 milliárd Koronás (a cikk megjelenésének idején mintegy 307 milliárd forintos) összeg áll rendelkezésre 2009 és 2012 között. Csak ingatlantulajdonosok pályázhatnak, akik azonban magánszemélyek, lakóközösségek, cégek és közületek is lehetnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.