300 fajta kitömött madár Szegeden

A szegedi Móra Ferenc Múzeum természettudományi és néprajzi gyűjteményének korábban a látogatók előtt rejtve maradt értékeit ismerhetik meg az érdeklődők a közgyűjtemény új látványtárában, melyet a Kultúrpalota földszintjén alakítottak ki uniós támogatással.

A múzeum félmillió darabos természettudományos gyűjteményéből az állandó kiállításon csupán ötszáz tárgy látható. E kiállítás tematikus kiegészítése az új látványtár, amely az elmúlt 120 évben összegyűjtött madár- és emlőspreparátumokból mutat be válogatást – közölte Gaskó Béla igazgatóhelyettes a tegnapi átadón. A tárolókban összesen 323 faj egyedeit ismerhetik meg az érdeklődők. Ebből 245 őshonos, 35 idegen madárfaj, 27 hazai, 16 pedig távolabb élő emlős. A legrégebbi madarat, egy batlát (Plegadis falcinellus) 1890-ben gyűjtötték a szegedi Fehér-tónál, de több olyan preparátum is van, amely az elmúlt években készült. A hétköznapokon, csoportok számára látogatható látványtár fontos szerepet tölthet majd be a természettudományos oktatásban, segítségével javítható a diákok más módszerekkel csak nehezen fejleszthető fajismerete – közölte a szakember. A látványtár másik része a múzeum százéves, Tömörkény István által létrehozott néprajzi gyűjteményének korábban rejtve maradt kincseit mutatja be. A korszerű tárolókban elhelyezett mintegy kétezer tárgy elsősorban a szegedi nagytáj paraszti kultúráját ismerteti meg az érdeklődőkkel. A kiállított tárgyak között éppúgy találni festett bútorokat, mint mívesen faragott tajtékpipákat, száz évesnél is régebbi mézeskalács ütőfát és tucatnyi szegedi papucsot. A több mint 200 négyzetméteres kiállítótérben külön teret kapnak a Bálint Sándor hagyatékából származó szakrális tárgyak is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.