30 tonna italoskartont gyűjtöttek a gyerekek

Félidejéhez érkezett az IKSZ országos italos kartondoboz gyűjtőprogramja.

Már több mint 30 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodások és iskolások az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szeptember végén kezdődött országos gyűjtőprogramjában. Az idei gyűjtésben minden eddiginél több, 303 oktatási intézmény mintegy 68 500 tanulója vesz részt, 20 városban és 60 kistelepülésen. Az intézmények és a gyerekek lelkesedését jól tükrözi, hogy van olyan iskola, amelyben a gyűjtés meghaladta már az 1 tonnát, amelyért 100.000 Ft-os különdíjban részesült. Az IKSZ által meghirdetett környezetvédelmi program célja, hogy felhívja az óvodások és iskolások, valamint szüleik figyelmét arra, hogy az italos karton csomagolás szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. A 2010-ben újtára indított kezdeményezés keretén belül eddig több mint 150 tonna, vagyis közel 5,5 millió darab italos kartondobozt gyűjtöttek a szorgalmas iskolások és óvodások szüleik és pedagógusaik segítségével, megelőzve ezzel mintegy 1000 fa kivágását.

„Nagyon örülünk a résztvevők és a visszagyűjtött dobozok folyamatosan növekvő számának” – nyilatkozta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Ez annak is köszönhető, hogy az idei programban már nem csak megyeszékhelyek és nagyvárosok, de az azok közelében lévő kistelepülések oktatási intézményei is csatlakoztak a programhoz. Ennek eredményeként idén programunk már 20 városban és 60 kistelepülésen zajlik a teljes tanéven át” – tette hozzá az igazgató asszony. A programot az IKSZ a helyi szolgáltatók bevonásával Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, Veszprémben, Gödöllőn és régiójában, valamint Szegeden és régiójában valósítja meg.

Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül és újrahasznosítható. Az ily módon újból a körforgásba hozott nyersanyagból, jó minőségű újrapapír termékek, például füzet, konyhai törlőkendő vagy karton dobozok illetve csomagolási alappapír készíthető. Érdekesség, hogy egy fából mintegy 5300 darab italos kartondoboz készíthető. Hazánkban évente több mint 10 000 – 12.000 tonna, vagyis 350 – 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Az IKSZ megalakulásának kezdete, 2004 óta, 2%-ról, 21%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos (tejes és gyümölcsleves) kartondobozok aránya. Az IKSZ célja, hogy 2020-ig 50% -ra emelkedjen a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya Magyarországon. A program részleteit és a gyűjtés folyamatosan frissülő, városonkénti eredményeit a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon találhatja.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.