30 százalékos megtakarítás konténeres biomassza kazánnal

Fűtőanyagtól függően 20-30 százalékkal is csökkenthetők a hőenergia költségei a földgázhoz képest a konténeres biomassza kazánok alkalmazásával, ráadásul a biomassza alapú megoldások ára nem függ a nemzetközi ármozgásoktól sem – állítja az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési Zrt.

A könnyen telepíthető, helyi energiaforrásra is alkalmazható mini fűtőegységekkel a szolgáltató és az ügyfelek kockázata is csökkenthető, miközben olyan vállalatok és intézmények is csökkenthetik energiaköltségeiket, melyek kazánházaiban nem lenne megoldható egy hagyományos biomasszás rendszer – hangsúlyozzák az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési Zrt. szakemberei, írja a vg.hu. Mindezt maximum 1-3 éves elköteleződés mellett érhetik el a felek, beruházási költség és kockázat nélkül. Habár a biomasszás hőtermelés energetikai és környezetvédelmi előnyeit a szakemberek már régóta ismerik, a vállalkozások és intézmények körében mégsem terjedt el széles körben az agri- vagy fabrikettre alapozott hőenergia-előállítás. Pedig a megoldás árelőnye jelentős. Míg egy köbméter földgáz ára jelenleg 150 forint körül mozog, addig az egy köbméternyi gázból előállítható energiamennyiséget 95-110 forint értékű brikettel biztosítani lehet.

„A hazai gyártású agri- és fabrikett ára nem függ a nemzetközi árváltozásoktól, kiszámíthatóan tervezhető és magának a fűtőanyagnak az előállítása is a hazai GDP-hez járul hozzá” – hangsúlyozza Danka Attila, a biomassza alapú energetikai megoldások, valamint a brikettgyártás területén tevékenykedő AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztő Zrt. vezérigazgatója. Általános tévhit a brikettfűtés kapcsán, hogy az előállított hőenergia nem képes biztosítani az ipari termeléshez szükséges hőfokot, holott a kazán égőterében a láng hőmérséklete 850-1100 Celsius fok között változik. „Ráadásul az összhatásfok is kiemelkedő, a távozó füstgáz további hasznosításával ez az érték a 85-90 százalékot is eléri. Ezt sok esetben a már működő gázos megoldások sem teljesítik” – hívja fel a figyelmet Danka Attila.
Létezik olyan együttműködési modell, amelyben a finanszírozási kérdés az ügyfelek oldalán egyáltalán nem merül fel, és az elköteleződés is csupán 1-2-3 év. Ezalatt a vállalatvezető eldöntheti, hogy bizalmat szavaz-e hosszú távon is a biomasszának üzemmenetében, vagy keres más megoldást a hőigények kielégítésére. „A konténeres megoldások esetében nincs szükség beruházásra, az ügyfél csak hőszolgáltatást vásárol, a kazán beszerzése, telepítése és üzemeltetése teljes egészében a szolgáltató költsége, igaz a berendezés is az ő tulajdonában marad” – emeli ki az AERD Zrt. vezérigazgatója.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.