Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / 30 évre megoldódott Kovászna megye hulladék problémája
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

30 évre megoldódott Kovászna megye hulladék problémája

A székelyföldi Lécfalván (Let) elkezdte működését az integrált hulladékkezelő központ, mely várhatóan 30-40 évre oldja meg Kovászna megye szemétgondjait – közölte hétfőn a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája.

Az EU-s támogatással felépített hulladékkezelő központot már 2015 októberében átadták, ám több mint két évbe került a létesítményt működtető cég kiválasztása, és a központ beüzemelése. A létesítmény kizárólag Kovászna megyét szolgálja ki. Szép Róbert, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője a beüzemelés alkalmából szervezett rendezvényen elmondta: Kovászna megye Románia egyetlen megyéje, amelyben immár teljes mértékben működik az integrált hulladékgazdálkodási rendszer. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy a megyében hosszú távon megoldott a hulladékgazdálkodás kérdése. Tamás Sándor azt hangsúlyozta, hogy a megye összes nem környezetbarát szeméttelepét bezárták, és környezetük ökológiai restaurálása is megtörtént. “Meggyőződésünk, hogy a tiszta környezet gazdag vidéket jelent” – fogalmazott az elöljáró.  A hulladékkezelő központ a Kovászna megyei önkormányzat legnagyobb EU-s pályázatból megvalósított beruházása, mintegy 20 millió euróba (6,2 milliárd forint) került. A létesítményt a debreceni Keviép Kft. építette. A lécfalvi integrált hulladékkezelő központ és a benne felszerelt eszközök a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak, üzemeltetésére pedig a nagyváradi ECO Bihor Kft.-vel kötöttek szerződést.

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.