3. ÖKO-Sziget Szigetmonostoron

A harmadik ÖKO-szigetet ezúttal is a Víz Világnapján rendezték meg, a szokásos témák — a víz és a vizes élőhelyek állapota — mellett a biodiverzitás veszélyes méreteket öltő csökkenése került az idei esemény fókuszába.

A 2015-ben indult kétnapos rendezvény célja olyan környezeti ismeretterjesztő és érzékenyítő programok bemutatása elsősorban diákoknak, amelyek a tapasztalati tanulásra építve, átélhető módon mutatják be korunk környezeti kihívásait. Az OzoneNetwork pénteki Egyenlítő c. műsorának vendége Lőrinczi István az Outdoor Mission kft. tulajdonosa elmondta ebben az évben is igyekeztek minél több iskolát bevonni a környezetvédelem és a fenntarthatóság aktuális kérdéseit áttekintő rendezvénybe. Nem véletlen, hiszen a fiatal generációk minél aktívabb részvétele is szükséges ahhoz, hogy lassítani lehessen a kedvezőtlen ökológiai folyamatokat. Ehhez nyújthat segítséget az ÖKO-sziget, itt a fiatalok hasznos információt kapnak a környezet állapotáról, a fenntarthatóságról, és ötleteket is arról, mit tehetnek ők a helyzet javítása érdekében. Az ÖKO-sziget egyik fő szempontja, hogy rendszerben mutassák be a napjainkban tapasztalható környezeti problémákat, hiszen azokat csökkenteni is csak rendszerben gondolkodva lehet. A legkisebb korúak megismerhették a Madárbarát park apró lakóinak szokásait, a nagyobbak pedig kincset kereshettek a Vízkelői Tanösvényen. A felsős korosztály, tehát a 11 évnél idősebbek már szituációs társasjátékban is részt vehettek, vagy a korallzátonyok életével ismerkedhettek miközben korallzátonyt építettek.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.