Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / 3 napra volt a csődtől a Tesla és a SpaceX
Tudj meg többet: Elektromos autó

3 napra volt a csődtől a Tesla és a SpaceX

Elon Musk áll a világ néhány legmenőbb cége mögött, ő alapította és/vagy vezeti az online vásárlást átalakító Paypalt, az elektromos autóipart beindító Teslát, a magánűripar kiépítésében jelentős részt vállaló SpaceX-et, valamit az amerikai fogyaszókat napenergiával ellátó Solar City vállalatokat.

Néha azonban elég bátornak kellett lennie ahhoz, hogy a cégei életben maradjanak. Egy interjúban Musk elmondta, hogy 2008 végén gyakorlatilag mindenét kockára tette, a Tesla és a SpaceX is majdnem csődbe ment. Döntenie kellett, hogy a maradék pénzét kettéossza-e a két vállalat között, vagy válassza ki az egyiket, és csak arra fókuszáljon. Végül úgy döntött, hogy mindkét céget továbbviszi, és ez rengeteg kockázattal járt. A karácsony előtti hetek nagyon nehezek voltak, a cégek közel álltak a bukáshoz. Karácsony éjjelén azonban sikerült tető alá hozni egy újabb befektetést, Musk nagyjából 20 millió dollárt szerzett a Teslának, amivel az elektromos autókat gyártó cég megmenekült. Igen ám, de ott volt még a SpaceX, és a Falcon rakétával csak három kudarcba fulladt felbocsátást tudtak felmutatni. A szeptember végi negyedik felbocsátás azonban sikeres volt, a Falcon 1 Föld körüli pályára állt. A NASA karácsony másnapján hívta fel a SpaceX-et, hogy 1,6 milliárd dolláros szerződést köt velük. Három nap alatt teljesen megfordult Musk mindkét cégének sorsa, mert hitt abban, amit csinál, és a kockázatos döntésnek köszönhetően a csőd közeléből eljutottak a biztos túlélésig. A többi pedig már történelem, a SpaceX és a Tesla egyaránt meghatározóvá váltak a maguk iparágában, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Régi autója van? Keresse fel szerelőjét az új üzemanyagok miatt!

Az Autós Nagykoalíció elnöke azt javasolta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában, hogy a régebbi autók tulajdonosai keressék fel szerelőjüket és kérjenek tanácsot arról, hogy az új, bioetanolt tartalmazó benzin károsítja-e járművüket.