275 millió forintot kaptak zöld civil szervezetek

Összességében mintegy 275 millió forintot kaptak magyar zöld civil szervezetek programjaik finanszírozására a Norvég Alapból – közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Az államtitkár a 2007-ben kezdődött program záró rendezvényén elmondta: a 6 milliárd forint összértékű program finanszírozási forrásaiból 54 környezet- és természetvédelemmel foglalkozó magyar szervezet kapott pénzt. A forrásokra pályázók közül – mivel nem feleltek meg a feltételeknek – több mint 90-et elutasítottak. program célja az volt, hogy a pályázaton nyertes magyar zöld szervezetek részvétele erősödjön a döntéshozatali eljárásokban. Emellett a civilek a társadalom környezettudatos magatartásának formálását is segítsék tevékenységükkel. Az államtitkár jelezte: a környezettudatos szemléletformáláson belül fontosnak tartja a környezeti nevelést és a különféle továbbképzéseket, mivel ezeken keresztül érhető el, hogy széles társadalmi csoportokhoz jussanak el – a fiataloktól az idősebbekig – a környezet- és természetvédelem sokrétű információi.

 
    Illés Zoltán beszélt arról is, hogy a vidékfejlesztési tárca költségvetéséből az idén mintegy 180 millió forintot kapnak – pályázat útján – a zöld civil szervezetek. A forrásokat a nyertes pályázók várhatóan egy-másfél hónapon belül megkapják. ozzátette: szeretné elérni, hogy a források egy részét a nyertesek ne csak a programok finanszírozására, hanem a működési költségek fedezésére is felhasználhassák. Norvég Alap természet- és környezetvédelmi záró rendezvényén több nyertes pályázatot is bemutattak. Így egyebek mellett ismertették az Abaúj és Zemplén természeti értékeit ismertető és feldolgozó program eredményeit, az “Év madara” program végrehajtását, valamint az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület információs adatbázisának létrehozását.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.