Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / 2696 kilométer egy liter benzinnel
Tudj meg többet: Elektromos autó

2696 kilométer egy liter benzinnel

Magyar rekorddal zárul a 2012-es Eco-marathon Europe verseny, a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata 2696 kilométeres eredménye az előkelő második helyre volt elég.

A csapat egyetlen liter benzinnel el tudna jutni Norvégia legészakibb pontjától egészen Milánóig, írja az index.hu. Az örök ellenfél, a Microjoule-La Joliverie csupán 137 kilométerrel többet, 2833 km-t teljesített a Prototípus kategóriában. „Sokan kérdezik tőlünk, vajon mi lesz a jövő üzemanyaga. Az én válaszom mindig az, hogy a mérnökeink, hiszen ők azok, akik majd megtalálják a választ. Ez a verseny nagyon jó lehetőség mindannyiunknak, hogy a jövő legjobb alternatív üzemanyagát keressük” – mondta Bagány Mihály, a Kecskeméti Főiskola felkészítő tanára. A Pécsi Tudományegyetem és a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola csapatai szintén remekeltek a Prototípus kategóriában, előbbi 86 km/kWh eredménnyel zárta a versenyt a középmezőnyben az utolsó napon, míg a középiskolások remek munkájának gyümölcse a 19. helyezést hozta meg a csapatnak, 175 km/kWh teljesítménnyel.

Csorba János kandósok felkészítő tanára elmondta, hogy a diákok saját erőből, rekordidő alatt építették meg a járművüket, ami gond nélkül átment a technikai ellenőrzésen és értékelhető eredményt ért el. Az UrbanConcept kategóriában induló győri Széchenyi István Egyetem második lett a napelemes kategóriában 85 km/kWh-s teljesítménnyel. „Az időjárás nagyon gyorsan változott a verseny alatt, sok szerencse is kellett ahhoz, hogy napsütésben menjünk a pályára. Végül az utolsó versenynapon sikerült is mérhető eredményt elérnünk, aminek nagyon örült a csapat, ráadásul 121,7%-os pozitív energiamérleggel zártuk a versenyt” – mondta Pup Dániel csapatmenedzser. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara idén sajnos nem tudott mérhető eredményt produkálni motorhiba miatt.

Ajánlott tartalom

Német lap: munkahelyek százezreit veszélyeztetheti az elektromobilitás Németországban

Munkahelyek százezreit veszélyeztetheti a német autóiparban az átállás az elektromobilitásra - írta hétfőn a Handelsblatt című német üzleti lap egy még nem nyilvános felmérésre hivatkozva.