25 éves fennállását ünnepli a Magyar Természetvédők Szövetsége

A Szövetség szokásához hűen érdekes és tartalmas szakmai programokat kínált a Fővárosi Állatkertben tartott jubileumi ünnepségen. A szervezők a jeles nap alkalmából arra hívták fel a figyelmet, hogy csakis az értékközpontú gondolkodás, a természetet óvó, mértékletes életmód ad esélyt a boldog és tartalmas életre.

Az elmúlt negyedszázad alatt nőttek vagy csökkentek a fenntartható fejlődés esélyei? A kor milyen feladatokat ad a természetért és az emberért küzdő társadalmi aktivistáknak, hivatali és magánszemélyeknek? – ezek a jövőbe mutató kérdések is felmerültek a születésnapi programon, ahol a zöld civil mozgalom jeles képviselői, tudósok, állami vezetők és országgyűlési képviselők is felszólaltak köszöntőikkel.

Kövér László, az Országgyűlés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke nyitó beszédében az elmúlt negyed évszázadból több olyan eseményt is említett, ahol a természetvédőknek és a politikusoknak egyaránt kiemelt szerep jutott. A közös felelősség és feladatok tekintetében kiemelte: „A természet megóvása ezért nem a környezetvédelemben, mint technikában kezdődik, hanem az erkölcsi eszméléssel, a felelősségteljes és hosszú távú hatásokkal is számoló döntéshozatallal, a gazdasági fejlődés természetének, módjának helyes megválasztásával. Mint az látható, nem kis feladatok tornyosulnak a természet védelme érdekében szövetkező emberek közössége előtt. Önök azonban támaszkodhatnak tapasztalataikra, hagyományaikra, s arra az erkölcsi tőkére, amit 25 éves tevékenységükkel felépítettek.” – üzent a Házelnök az évfordulót ünneplő civil szervezetnek.

A jubileum alkalmából a Szövetség az 1989-es alapításkor készített programtervéhez is visszatekintett. Megállapítható, hogy az elmúlt 25 év alatt az emberiség nem jutott közelebb a fenntartható fejlődéshez. A klímaváltozás, a biológiai sokféleség hanyatlása fokozódik és káros hatásaik egyre inkább tapasztalhatóak a mindennapokban.

„Ha a jövőbe tekintünk, akkor fel kell ismernünk, hogy a fenntartható fejlődés csak akkor érhető el, ha gyökeresen átalakítjuk a társadalmi-gazdasági viszonyainkat. A nyugati, fogyasztói társadalomra alapozott fejlődési modell nem ad megoldást a jelenkor környezeti és társadalmi válságára.” – hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének tiszteletbeli elnöke, az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága alelnöke.

„Csak az élet tiszteletére alapozott, értékalapú cselekvés és a mértékletes életmód általánossá válása ad esélyt, hogy értelmesen, boldogan tudjunk élni és megőrizzük természeti és társadalmi erőforrásainkat az utánunk jövő nemzedékeknek.” – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 25 éve dolgozik sikeresen ezért a célért, összefogva a társadalom széles rétegeit. A Szövetség szakmai és társadalmi működése példa arra, hogy a különböző világnézetű, politikai hátterű emberek lelkesedéssel, egymással együttműködve és eredményesen dolgoznak együtt közcélokért.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.