25 éves az energiatakarékos izzó

1985. április 17-én a hannoveri expón mutatta be az Osram cég az első energiatakarékos izzóját. Akkor még aligha gondolta volna bárki is, mekkora kereslet lesz majd iránta.

Az akkoriban Dulux EL 85 néven forgalomba hozott modell az első volt, amely nagyjából megfelel mai utódainak. Az energiatakarékos izzók időközben messzire jutottak, egyre inkább kiszorítják a hagyományos villanykörtét – nem utolsósorban az EU azok gyártására vonatkozó tilalmának köszönhetően.
Az izzó ekkora sikerében még az Osram cég akkori marketingvezetője, Alfred Wacker sem bízott a The Epoch Times német nyelvű lap internetes kiadása szerint (www.epochtimes.de). Ma Európa-szerte a hagyományos foglalatok 15 százalékában energiatakarékos izzók foglalnak helyet.

A siker oka kézenfekvő: szószólói szerint a környezet mellett saját pénztárcánkat is kíméljük az új technológiával. Áramfogyasztása 65-80 százalékkal kevesebb, mint hagyományos társáé, élettartama pedig jóval hosszabb, ezért megéri a beszerzése. Magasabb árát már egy év alatt behozza – számolta ki a Stiftung Warentest független árutesztelő.
A kompakt fénycső ellenzői azzal érvelnek, hogy előállításához több energia szükséges, belseje pedig mérgező higanyt rejt. A legtöbb kritika azonban az általuk sugárzott fény minősége miatt éri őket.

A lámpáknak ezenkívül egy percig is eltarthat, míg maximális fényerejüket elérik, míg a hagyományos izzó szinte azonnal teljes fénnyel világít.
Az energiatakarékos változat döntő újítása az izzóba épített elektromos előkapcsoló volt, amely a bekapcsolásnál magasabb feszültséget generál. Ez teszi egyáltalán lehetővé, hogy világítani kezdjen a lámpa. A mai izzók lényegében nem mások, mint az első, csak kisebbek, tartósabbak, olcsóbbak, és fényminőségük is javult.
Wacker otthonában már régóta átvették az uralmat az energiatakarékos izzók. Csupán a konyhában és az étkezőben használ halogén lámpákat, mivel a kompakt fénycsőnek nem éppen erőssége a vörös tartomány. Egy jó bor vagy egy szép hús pedig egyszerűen jobban néz ki más fényben.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.