2,3 milliárdért épül az angyalföldi passzívház

A főváros XIII. kerületében különleges technológiával, 2,3 milliárd forintos beruházással olyan 100 lakásos passzívház épül, amely mind a fővárosi, mind a hazai, sőt a kelet-közép-európai lakáspiacon is egyedülálló.

Nyárra várható a három épületből álló tömb 60, 50 és 40 négyzetméteres lakásainak átadása. Az önkormányzat pályázatot ír ki az akadálymentes bérlakásokra. A tömb egyik főbejáratánál többfunkciós közösségi teret, a lakások előtt előkerteket, s egészében egy összefüggő zöldfelületet alakítanak ki. A ház pedig azért passzív, mert nincs bekötve gáz, nincsenek kazánok, se kémények. A ház fűtését és melegvíz-ellátását hőszivattyúk biztosítják, amelyekhez a geotermikus energiát húsz, földbe helyezett talajszonda termeli. A lakások levegője kétóránként frissül. A szellőztetőrendszer a szobákban légbefújást, a szennyezett levegőjű helyiségekben légelszívást végez. A ház külvilággal érintkező részeit 30 centiméteres hőszigetelésű hőburok veszi körül, az üvegfelületek optimális délkeleti, délnyugati tájolásúak. A nyári túlmelegedést árnyékolók gátolják, ezek megnyitásával télen az alacsonyabb szögben érkező napsugarak a belső terekben hőként hasznosulnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.