Több mint 220 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megújult a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont klímarendszere, korszerű nyílászárókat és új hőszigetelést is kapott az épület.

220 millióból korszerűsítették a kutatóközpont épületét

Több mint 220 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megújult a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont klímarendszere, korszerű nyílászárókat és új hőszigetelést is kapott az épület.

A Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontot (MBK) épületének energetikai megújítására 221.451.100 forintot nyert a Környezetvédelmi és Energiai Operatív Program Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése pályázaton. Dr. Jenes Barnabás, a kutatóközpont főigazgató-helyettese, a projekt felelőse elmondta, az áprilistól június végéig tartó munkák során mintegy 250 elavult nyílászárót cseréltek újra, új hőszigetelő réteget kapott az épület, amely ezzel a felújítással eleget tesz a középületek számára előírt hőátbocsátási értékeknek. Az energiatakarékossági program fontos eleme volt a hűtési rendszerét korszerűsítése: újra cserélték a folyadékhűtőket, a hőcserélőket és kondenzátorokat. Az új klímarendszer már olyan hűtőközeggel működik, amelynek ózonkárosító hatása nincs.

 
Az energetikai felújítási projekt eredményeként jelentős csökken az intézmény földgázfelhasználása és villamos energia fogyasztása, ami a környezetvédelmi szempontok mellett kedvezően hat az üzemeltetési költségekre is. Az intézmény vezetése egy modern, energiatakarékos kutatóközpont létrehozásán dolgozik, és már eddig is jelentős lépéseket tett a környezettudatos működésmód érdekében. Egyebek mellett felújították az épület árnyékolórendszerét, így jelentősen csökkent az üvegházak hűtésére fordított energia nyári hónapokban, az épület homlokzatára szerelt napkollektorok pedig az épület meleg víz ellátását segítik.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.