2050-re új klímára készülhetünk

Az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása nő, 40 év múlva a Föld nagy részén már teljesen más lesz a klíma, mint amit az elmúlt években megszoktunk.

A klímaváltozás a század közepére alakíthat ki olyan “új normát”, amelynek következtében emberek milliárdjai élhetnek a számukra megszokottnál melegebb hőmérsékleti viszonyok között, ami a természetben és a társadalomban is alapvető változásokat okozhat – állapította meg egy szerdán megjelent új tanulmány. Egy átlagos év hőmérséklete – plusz-mínusz 14 év – 2047-re válik magasabbá, mint a legmelegebb évé 1860 és 2005 között, ha tovább nő a légkörben az üvegházhatást kiváltó gázok mennyisége. A változás elsőként a forró égövi országokban lesz érezhető, állítja a japán és hawaii kutatók által készített tanulmány.

A felmelegedés elsőként olyan városokat sújt, mint az indonéziai Manokwari, amelyben már 2020-ra új klímával kell számolni, vagy a jamaicai Kingston, amelyben 2023-ra következnek be a változások a legrosszabb forgatókönyv szerint. A másik véglet Moszkva, amelynek klímája 2063-ra változik meg, vagy az alaszkai Anchorage, ahol 2071-ben kell erre számítani – írták a kutatók.

Becslésük szerint egy-öt milliárd ember kerül számára szokatlan éghajlati körülmények közé, ami ráirányítja a figyelmet arra, hogy mekkora hatása van az ember okozta üvegházgáz-kibocsátásnak.

A tanulmányhoz fűzött kommentárok ugyanakkor megjegyzik: a tudósok nem fejtették ki megfelelően, hogyan lehetne meggyőzni az embereket a melegedés okozta gondokról. A szkeptikusok ugyanis az utóbbi 15 év tapasztalataira hivatkozva – amikor a globális felmelegedés lelassult – megkérdőjelezik az azonnali beavatkozás szükségességét.

A világ vezető klímakutatói szeptemberben leszögezték: minden korábbinál jobban meg vannak győződve arról, hogy az ember tehet a globális felmelegedésről, és figyelmeztettek, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása kihathat a következő évszázadokra. A klímaváltozás hátterében álló fizikai folyamatokat bemutató jelentést szeptember 16-án tette közzé az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) Stockholmban. Az IPCC ötévente összegzi a klímatudomány legfrissebb és legmegbízhatóbb eredményeit, a dokumentum további köteteit 2014 őszéig publikálják.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.