2050-re teljesen karbonsemleges lesz Hollandia áramtermelése

Környezetvédelmi intézkedéscsomagot jelentett be a holland kormány pénteken, amelynek célja, hogy az ország 2030-ra felére csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

A tájékoztatás szerint egyebek mellett szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetését, valamint számos új bicikliparkoló építését tervezik. Előbbi a várakozások szerint arra fogja ösztönözni vállalatokat, hogy mozduljanak el a fenntartható működés felé. Mértéke kezdetben 30 euró lesz tonnánként, amely 2030-ra 150 euróra nő. Emellett állami támogatásokat biztosítanak majd a zöld megoldásokat választó, például napelemeket telepítő háztartások számára, de távlati célként határozták meg például a benzines és dízelautók kivezetését. Eric Wiebes gazdasági miniszter a csomagot teljesíthetőnek és megfizethetőnek nevezte, amelynek révén Hollandia a klímavédelem egyik élharcosává válhat. A környezetvédelmi csoportok üdvözöltek bizonyos intézkedéseket, ugyanakkor még mindig elégtelennek minősítették a terveket. A Greenpeace helyi szervezetének igazgatója például leszögezte, hogy a klímaválság valódi megoldásokat követel a következő nemzedékek számára, és úgy vélekedett, hogy a nagyvállalatokat nem kötelezik megfelelő hozzájárulásra. A hágai kormány tavaly azt közölte, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé kívánják tenni az ország áramtermelését, a nap- és szélenergia arányát már 2030-ra 70 százalékra kívánják emelni. Az érintett szervezetek és társadalmi csoportok bevonásával hónapokon át folyt konzultáció a több mint 270 oldalas dokumentumban részletezett intézkedéscsomagról.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.