2035-re eltűnhetnek a Himalája gleccserei

Ahhoz, hogy megmásszuk a világ legmagasabb hegyét, általában hónapokig tartó edzés, és egy nagy rakás elszántság szükséges. Legalábbis eddig így volt.

Hála a nemrég a Mount Everestre telepített webkamerának, bárki, aki rendelkezik interneteléréssel, otthonról is átélheti, hogy milyen a világ legmagasabb pontján lenni. Az 5486 méter magasan lévő nagy teherbírású, napenergiával működő kamerát olasz kutatók telepítették a Himalájára, hogy megfigyelhessék a klímaváltozás hatásait a térségben. Ez a legmagasabban elhelyezett kamera a világon, melyet egy megfigyelő program keretein belül telepített az Ev-K2-CNR, egy hegyeket vizsgáló olasz cég. A tudósok a Kala Patthar nevű csúcsra telepítették a kamerát, mely egy Everesthez közeli tábornál található, ahonnan remekül látható a hegy nyugati fele.

Egy Mobotix nevű német biztonsági kamerákat gyártó cég tervezte a webkamerát, mely az ilyen magasságban lévő extrém időjárást is kibírja. A cég szerint a kamera működik a -30 Celsius fokos hidegben is, nappal pedig a rászerelt napelemek segítségével működik. Amellett, hogy 5 percenként frissítik a képet az Everestről, még adatokat is szolgáltatnak a hőmérsékletről, a páratartalomról, és a csapadékról. A hőmérséklet folyamatosan nő a globális felmelegedés hatására, de sajnos amelyik térséget a legjobban érinti a probléma, azt a legnehezebb megfigyelni. Hála ennek a webkamerának, úgy fest ez a rutin kezd megváltozni. Már évek óta olvadoznak a gleccserek, és melegszik az idő, melyet a nepáli lakosok első kézből ismernek. Az még nagyobb aggodalomra adhat okot, hogy a szakértők szerint 2035-re eltűnhet az összes gleccser a Himalájáról.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.