2035-re átállhatna megújuló energiákra Németország

A német szénbizottság javaslata alapján 2038-ra lesz leállítható az országban az utolsó szénerőmű.

Szakemberek azonban ennél korábbi időpontot is elképzelhetőnek tartanak. Az EUROSOLAR Európai Megújuló Energia Egyesület német részlege úgy vélte, hogy már 2035-ig megvalósítható az európai uniós tagállamban a teljesen megújuló energiákra való átállás és egy megbízható, decentralizált, olcsó energiarendszer kiépítése. A csoport éppen ezért azt követelte, hogy a barnaszén-termelést már 2030 előtt állítsák le az országban. Felmerült továbbá, hogy a 20 legrégebbi barnaszénerőműt pedig már 2020-ig le kellene állítani és ki kellene dolgozni egy konkrét tervet az összes többi barnaszén- és kőszén-erőmű üzemen kívül helyezésére is. Emellett fontos lenne, hogy ne állítsanak üzembe egyetlen új gáztüzelésű erőművet sem és ne nyújtsanak támogatást egyetlen szénfeldolgozó konszernnek sem. Az új szénerőművek építését pedig kategorikusan meg kellene tiltani.

Az egyesület javaslatai alapján előnyben kellene részesíteni a regionális naperőművek kiépítését, ilyen létesítmény lenne kialakítható Lausitz és a Rajna alsó szakasza mellett. Az utóbbi terület Bonntól a német-holland határig terjed. A két érintett régió energiaszükségletét száz százalékban megújuló forrásokból kellene biztosítani. Ráadásul az új beruházásokkal új munkahelyeket lehetne teremteni azokon a területeken, ahol a szénerőművek bezárása miatt elbocsátásokra került sor. Ezzel párhuzamosan szanálási és energetikai újrahasznosítási koncepciók kidolgozására is szükség van. Fontos lenne ugyanis a korábbi bányászati területek helyreállítása és újrahasznosítása, míg a bányatavakon akár úszó naperőművek is üzemelhetnének. Továbbá az elbocsátott bányászok és szakemberek át- és továbbképzése sem maradhatna el.

Az EUROSOLAR a németországi akkumulátorgyártást is felfuttatná és Lausitz környékére csoportosítaná. Ezenkívül az egyesület azzal érvelt, hogy a német kormánynak és a parlamentnek egy 2030 előtti időpontot kellene kijelölnie a szénerőmű-alapú áramtermelés leállításához és ezzel párhuzamosan fel kellene gyorsítania a megújuló energiás létesítmények kiépítését.

 

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.