Kezdőlap / 2030-ra a klímaváltozásnak köszönhetően kétszer ennyi polgárháború dúl majd Afrikában

2030-ra a klímaváltozásnak köszönhetően kétszer ennyi polgárháború dúl majd Afrikában

Biztosan hallottatok már olyan becsléseket, amikor valaki azt mondta, hogy a polgárháborúk esetleges kiváltója nem más, mint az éghajlatváltozás.

Ez egy viszonylag gyakran emlegetett dolog, de eddig nem igazán vizsgálták a kapcsolatot szisztematikusan, ok-okozati módon. Egyetemi hallgatók egy kutatócsoportja már megállapította, hogy a szub-szaharai Afrikában végbemenő éghajlatváltozás növeli a polgárháborúk mértékének valószínűségét.

A kutatás, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben jelent meg, meglepő kapcsolatokat talált a hőmérséklet és a legújabb konfliktusok között.

Edward Miguel, a UC Berkeley-ről azt mondta, „az afrikai országokban élő szegények túlnyomó része mezőgazdasággal foglalkozik. A növények igen érzékenyek a hőmérséklet kis változásaira is. Ezért, ha a hőmérséklet emelkedik, a megélhetésük veszélybe kerül, a hátrányosak helyzete pedig egyre növekszik.”

Afrika csapadék és hőmérsékleti rekordjait és az azokhoz kapcsolódó történelmi adatokat tekintve kiderül, hogy 1980 és 2002 között a polgárháborúk az átlagosnál melegebb időszakban zajlottak. Az 1°C-os hőmérsékletemelkedés a konfliktusok gyakoriságát közel 50 százalékkal emeli.

Darfur lángokban

20 különböző éghajlati modellt összevetve a kutatók úgy találták, hogy 2030-ra a hőmérséklet átlagosan több, mint 1°C-kal emelkedik, ami növelni fogja a polgárháborúban elhunytak számát is.

A tanulmány vezető szerzője, Marshall Burke szerint sürgősen segíteni kell az afrikai nemzetek alkalmazkodását az éghajlatváltozáshoz. Burke szerint már az is nagy előrelépés lenne, ha sikerülne kevésbé érzékeny növényeket telepíteni a régióba.

Ajánlott tartalom

Rohamosan esik a napelem modulok ára

A Wood Mackenzie új kutatása azt mutatja, hogy a mono PERC modulok felhasználásával zajló telepítések esetében a rendszer általános költség akár 20%-kal is zuhanhatnak 2025-ig.