Már a 2000-es évek óta egyre erőteljesebben látszik, hogy a nagy ipari forradalomhoz hasonlóan egy új korszak küszöbén állunk.

2020-szal kezdődik a zöld évtized?

Már a 2000-es évek óta egyre erőteljesebben látszik, hogy a nagy ipari forradalomhoz hasonlóan egy új korszak küszöbén állunk.

A reform jelleget pedig nem más jelenti, mint az alternatív energiák, illetve a különböző berendezések (napelemek, szélturbinák, biogáz-, biomassza-, víz- és geotermikus erőművek) által megtermelt zöld energiák jelentik. A környezeti csapások is azt a visszacsatolást adják, hogy feltétlenül lépnie kell az emberiségnek és egy új struktúrát kell létrehoznia.

KÖRNYEZETVÉDELMI TÖREKVÉSEK

Világszerte egyre több teret és hangot kapnak a környezetvédelmi megmozdulások és törekvések. A mértéktelenül növekvő energiaéhség kielégítésére nem a környezet minél intenzívebb kizsákmányolása jelent megoldást, hanem az átgondolt és fenntartható fejlődés. Fontos, hogy a pillanatnyi anyagi érdekeket ne helyezzük a környezetünk egészsége és hosszú távú biztonsága elé. A globálisan is tapasztalható negatív folyamatok azonban a vártnál is gyorsabban mennek végbe, így a közbelépést azonnal meg kell kezdeni.

A koronavírus rádöbbentette az emberiséget arra, hogy a 2-3 hónapra visszaesett termelési volumen és minimálisra redukálódott közlekedés milyen kedvező változásokat hozott a levegő és vizek minőségében, valamint a környezet állapotában. Igen rövid idő alatt láthatóvá vált, hogy mennyivel élhetőbbé vált a környezet a nagyvárosokban, illetve az is, hogy az energiaszektor bizonyos szegmensei milyen érzékenyek egy nem várt behatásra. Ugyancsak pozitívumként említhető, hogy a megújuló energiatermelés, például a napelemes rendszerek, napelemparkok igen jól teljesítettek ebben az időszakban is. Ez pedig bizakodásra adhat okot! Így lehetséges, hogy a 2020-as év/évtized jelenti majd a fordulópontot egy új és zöldebb jövő felé.

FENNTARTHATÓSÁG, FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan fogalom, amit az utóbbi időben egyre többször hallunk, és kijelöli azt az utat, amire a jövőt építeni lehet. De mik azok, amiket tehetünk a cél érdekében? Ezzel sokan nincsenek tisztában. Az állami intézkedések önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy a károsanyag-kibocsátás és természet szennyezése megálljon. Mindezek végrehajtásában a lakosságnak is igen komoly szerepe van. Mind országos, mind társadalmi szinten cél, hogy meghatározzuk azt a határt, ami kielégíti az igényeinket, de nem vesz el nagyobb részt a környezetből, mint amennyi regenerálódásra képes. Elszomorító tény, hogy évről-évre egyre hamarabb következik el az a nap, amikor hivatalosan is elhasználjuk azt, ami arra az évre dedikált volt.

Az viszont szerencsésnek mondható, hogy a társadalom immunissá kezd válni a fogyasztói berendezkedéssel szemben.  Tudatosabban vásárolunk és cselekszünk. Egyre többen használnak napelemes rendszert, megszaporodott az elektromos járműveket használók száma. Arra is érdemes odafigyelni, hogy nem mindenen környezetbarátnak kikiáltott termék óvja a környezetet. Érdemes ezeknek részletesen utána járni. Egy ilyen megbízható termék például a napelem, ami nem csak a zöld energiatermelést teszi lehetővé, hanem költségeket is spórol a háztartás számára mindamellett, hogy nem jelent veszélyt semmilyen formában a környezetre.

MI HOZZA MEG A VÁLTOZÁS SZELÉT?

A jelen generációi már úgy nőnek fel a korábbiakkal ellentétben, hogy életük szerves részét képezi a környezetvédelemmel való érintkezés. A közoktatásba is beépültek már olyan dolgok, mint a megújuló energiatermelés (napelemes rendszerek, szélturbinák, geotermikus erőművek, stb.), a hulladékok újrahasznosítása és a tudatos vásárlás és közlekedés.

Példának okáért:

  • egyre többen utasítják el az egyszer használatos zacskókat,
  • a vásárlók a kevés csomagolóanyagot tartalmazó, vagy újrahasznosítható termékeket választják,
  • egyre több helyen bukkannak fel újrahasznosítható hulladékgyűjtő-szigetek
  • divattá vált a napelemes és napkollektoros rendszerek háztartási használata,
  • az új elektronikai termékek egyre hatékonyabban és környezetbarát módon működnek,
  • az épületek energetikai korszerűsítésébe egyre többen fektetnek be,
  • trendivé vált az elektromos autózás, kerékpározás, rollerezés.

FELTÖREKVŐ NAPELEMES PIAC

Már több alkalommal is írtunk arról, hogy világ, Európa és hazai szinten is folyamatosan nő mind méretében, mind beépített kapacitásában a napelemes rendszerek száma. Magyarországon például el szeretnék érni 2030-ra a 4000 MW-nyi napelemes erőmű kapacitást. Ezt egészítik ki a dinamikusan bővülő háztartási méretű kiserőművek (HMKE), melyek a lakossági hálózati fogyasztás redukálják a minimálisra. Hollandiában már olyan mértékű a kapacitások kiépítettsége, hogy szabályozni kellett az új napelemes telepítéseket, mert a közműhálózat bizonyos időszakokban nem bírt a többlet termeléssel. Hosszútávon viszont erre is az a megoldás, hogy a fosszilis energiahordozókat felhasználó erőműveket kell leépíteni, az energiamixben pedig a kieső kapacitásokat a megújulókkal (szélturbinák, napelemes rendszerek) növelni.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.