2020-ig megháromszorozódnak a megújuló energia biztosítások

A megújuló energia szektorból származó biztosítási díjbevételek – beleértve a hagyományos biztosításokat, a derivatívákat és a strukturlást termékeket – több mint háromszorosára nőhetnek 2020-ig, a mai 1,5 milliárd dollárról, 2,8 milliárd dollárra – derül ki egy friss jelentésből.

A Swiss Re megbízásából, a Bloomberg New Energy Finance által készített jelentés a világ vezető nap- és szélenergia biztosítási piacait vizsgálta: Ausztráliában, Kínában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A megújuló energia biztosítási piac növekedése mögött több tényező húzódik meg, többek között az, hogy megújuló energiával kapcsolatos projektek növekvő beruházási igényéhez új tőkeforrásra lesz szükség, főként intézményi befektetőkre, így nyugdíjalapokra és biztosítókra – állítja a jelentésben a Swiss Re.

Ahhoz, hogy az ágazat több tőkét vonzzon, és árupiaci vezetője, Juerg Trueb – azonban az építési fázis kockázatainak csökkentésével a megújuló energiával kapcsolatos projektek megtérülése növelhető. Ezáltal az ágazat képes lehet a beruházásokhoz szükséges tőkét bevonzani, amellyel a világ energia-mixe fenntarthatóbb alapokra kerülhet, írja a biztositasiszemle.hu.

A Bloomberg New Energy Finance vezető közgazdásza, Guy Turner szerint az elemzésből kiderül, hogy a kockázatkezelési megoldások iránti kereslet növekedni fog, részben azért, mert a megújuló energia szektor egyszerűen növekszik, részben azért, mert növekvő bizonytalanság jellemzi az energiapiacokat általában.

Ahogy a megújuló energia piac közelít az érettség fázisába és a mainstream energia ipar részévé válik, úgy kell egyre inkább innovatív ágazattá fejlődnie, ahol a hozamok kiszámíthatóak és kevesebb a meglepetés.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.