2018-ra 60 GW lesz a globális napelem-szektor

A globális napelem-szektor, amely 2011-ben még csak 29,6 GW volt, évi 10,7%-os növekedéssel számolva, 2018-ra eléri a 60,05 GW-ot. Ez derül ki a Transparency Market Research piackutató cég legújabb jelentéséből, amely szerint a napelemek piaci forgalma a következő 5 évben évi 5,6% százalékkal fog nőni.

Az elemzésben elsősorban a vékonyfilmes, szilícium-kristályos és organikus napelemeket vették figyelembe. A 2011-es adatok szerint a piac 80, 81%-át a szilícium-kristály uralta, a legnagyobb növekedést, 18%-ost azonban a vékonyfilmes technológiának jósolják 2018-ig. Két évvel ezelőtt az összkereslet 30,22 százalékát használták fel magánházakhoz, öt év múlva ez várhatóan meghaladja a forgalom egyharmadát. A tanulmány a napelem-piac területi fejlődésére is kitér. Eszerint várhatóan Észak-Amerikában, Európában, a Mediterrán-térségben, Afrikában, illetve Ázsia Csendes-óceáni övezetében lesz a legnagyobb igény a napelemekre, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).