Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / 2017-ben Skócia energiaigényeinek több mint felét megújulókból fedezi

2017-ben Skócia energiaigényeinek több mint felét megújulókból fedezi

Skócia elérte, hogy 2015-ben az energiaigényének 59,4 százalékát megújulók segítségével legyen képes kielégíteni.

2016-ban már az utolsó szénerőművüket is leállították, 2020-ra pedig szeretnék elérni, hogy kizárólag megújulók segítségével termelhessenek elektromos energiát. Az energiaforrások felhasználása elsősorban a szélenergiára koncentrál. Ami az Egyesült Királyság energiatermelését illeti, tovább nőtt a megújuló energiaforrások segítségével megtermelt elektromos energia mennyisége. Az egységállam energiatermelésére a 2016 első felében a fosszilis-alapú termelés visszaesése, a megújulók fokozatos növekedése és az energiaimport stagnálása volt jellemző. Az év második felében szintén a megújulók előretörése, főleg a szélenergia-termelés fokozása volt a jellemző. Az államok közül fenntarthatóságot igencsak szívükön viselő skótok voltak az éllovasok a megújuló-termelésben, 42,2 százalékos megújuló-termelésükkel, amely jelentős előrelépés a 2015-ös, 38 százalékos arányhoz képest.

Skóciában az ország „borzasztó időjárása” a legjobb erőforrás – jelentette be Niall Stuart, a Scottish Renewables vezérigazgatója 2016 őszén. Skócia energetikai tervei közt szerepel, hogy 2020-ra kizárólag zöld energiát felhasználva állítsanak elő áramot, ezzel megszüntetve az energiatermelésből származó károsanyag-kibocsátást. 2016. március 24-én végleg leállították az 1969-ben üzembe helyezett Longannet szénerőművet, ezzel Skócia semmilyen formában nem használ szenet villamos energia előállításra. Az Egyesült Királyságban a megtermelt energia mennyiségének negyedét megújuló energiaforrások felhasználásával állították elő 2015-ben. 2016-ban a megújulóenergetika 29 százalékkal termelt több energiát, mint az azt megelőző évben. Az energiatermelés hatékonyságának növekedéséért elsősorban a kapacitások folytonos bővítése felelt, írja a smartinvest.hu.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.