Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / 2015-től szigorodnak az épület-szigetelési és fűtési követelmények

2015-től szigorodnak az épület-szigetelési és fűtési követelmények

Április végén a Kormány határozott arról, hogy 2015-tol szigorítja az épület-energiahatékonysági követelményeket a középületek, illetve az állami energiahatékonysági pályázatokon nyertes épületek vonatkozásában.

Az új szabályok 2018 után minden új épületre érvényesek lesznek. Szakértok szerint azonban az új követelmények betartása már ma is költséghatékonyabb épületeket eredményezne, és indokolatlan a hosszú felkészülési ido. A hazai energiahatékonysági követelmények európai viszonylatban nagyon gyengék, az új szabályokkal csak 5 év múlva jutunk el a mai német követelményszintre.

Az EU épület-energiahatékonysági irányelvének célja, hogy a tagállamok olyan épület-energiahatékonysági standardokat fogadjanak el, amelyek biztosítják a költség-optimális építkezést. Azaz azt, hogy az egy épület építési és felújítási költsége és élettartama alatti energiaköltsége összességében a leheto legalacsonyabb legyen, és az emberek ne építsenek olyan házakat, amelyeket olcsóbb felhúzni, de fennállásuk során rengeteg energiát pazarolnak el.

Ajánlott tartalom

Hol a legdrágább az áram a világon?

A német fogyasztók fizetik a legmagasabb áramdíjat a világon, több mint a dupláját a globális átlagnak a Verivox összehasonlító portál és a Global Petrol Prices energiaipari adatszolgáltató felmérése alapján.