2014 lesz a legmelegebb évünk

1880 óta nem volt ilyen meleg szeptemberünk – állítja a NASA (azóta készítenek meteorológiai feljegyzéseket az Egyesült Államokban). A Goddard Intézet friss jelentése szerint nemcsak az augusztus, hanem a szeptember is rekordmeleg volt, a globális átlaghőmérséklet ismét meghaladta az eddig ismert maximumot.

Ha nem változik semmi – és elnézve a napsütéses vénasszonyok nyarát, nem is fog –, minden bizonnyal 2014 lesz a legmelegebb év az emberiség történetében.

A NASA térképe szerint leginkább a sarkvidékeken tért el a hőmérséklet a sokévi átlagtól. A tengervíz felmelegedése – elsősorban a Csendes-óceánon – viszont kiváló táptalaj egy El Niñonak, vagyis Afrikában aszályokra, a Karib-tengeri térségben pedig óriási esőzésekre számíthatunk.

A globális átlaghőmérséklet lassan, de stabilan emelkedik. A felmelegedés üteme nem hónapokban, hanem évtizedekben mérhető; például úgy, hogy az elmúlt harminc évben minden soron következő évtized melegebb volt az azelőttinél. Mindez valószínűleg összefüggésben van az emberi tevékenységgel, pontosabban az üvegházhatású gázok kibocsátásával is.

A mellékelt grafikon szerint a felmelegedés üteme az elmúlt évtizedben csökkent; a klímaszkeptikusok előszeretettel hivatkoznak erre, amikor azt állítják, nincs is globális felmelegedés. Viszont a felmelegedés tényét nemcsak a NASA adatai, hanem a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) független elemzései is megmutatják.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.