2014 legolvasottabb cikkei

Ahogy az szokás a hírportálok életében az év végéhez közeledve összegyűjtjük mi is a 2014-es év legolvasottabb cikkeit, amelyek oldalunkon jelentek meg.

A top 10-es mezőnybe idén is csak több, mint húszezres kattintás fölött lehetett bekerülni. Az első helyzettre 70 ezren kattintottak és a tízedik is kapott 23 ezer kattintást. Lássuk mit olvastak idén az alternativenergia.hu olvasói.

10. Magyar találmány: itt a világ első vízháza

A világ első vízházát Kecskeméten mutatták be a szakmai érdeklődőknek, az újszerű ház Gutai Mátyás építészmérnök találmányán alapul. Az Európai Unió támogatásával már korábban elkészült az épület, de most először tartottak olyan bemutatót, amelyen a külföldön elő feltaláló személyesen részt vett.

vizház
Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.
-
Egy debreceni feltaláló kifordította a hagyományos falfűtést, és az épületek külső falán keringetett langyos vízzel elérte, hogy fele annyit fizessen a melegért. A vizet vagy a talaj, vagy a nap melegíti fel, de a rendszer csak a hidegtől véd, nem váltja ki a kályhát vagy a gázkazánt.
-
Összefogott az ország húsz legnagyobb arborétuma és botanikus kertje, hogy családi programokkal hívják fel a figyelmet Magyarország természeti szépségeire és a környezettudatos életmód fontosságára. A júniusig tartó programsorozat csütörtökön kezdődik a Szarvasi Arborétumban.
index
Tóth Miklós lassan fél évtizede dolgozik a napelemes tetőcserépen. Hírportálunkon 4 éve jelent meg az első hír a találmányról, azóta időről-időre felbukkan egy hír, hogy épp indul hamarosan a gyártása. Most magát a feltalálót kérdeztük és az alternativenergia.hu kérdéseire készségesen válaszolt.
-
Másfél óra alatt egy liter tiszta, iható vízhez juthatunk a speciális agyagedény segítségével.
-
Jelentősen csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon.
-
Az emberiség újabb tömeges kipusztulás felé sodorta a Földet, állítja egy nemzetközi kutatócsoport, és szerintük ezzel kezdetét vette a hatodik nagy kihalási hullám. Ezúttal nincs semmiféle meteor vagy szupervulkán, amelyre ráhúzhatnánk a vizes lepedőt: kizárólag az emberek tehetnek arról, hogy ez így alakult.
-
Egy magyar falu, melynek csodájára járnak a világ minden tájáról. Méltán lehetünk büszke erre a falucskára, hihetetlen munkával nagyszerű körülményeket hoztak létre, sokaknak példaértékű lehet.
-
Ha azt mondjuk, Rubik-kocka, golyóstoll, szódavíz vagy atombomba, talán nem mindenkinek ugrik be elsőként, pedig de: ezeket is mi adtuk a világnak. Az energiatakarékosság világnapjára összeállítottunk egy olyan listát, ami szintén magyarokhoz köthető. Magyar találmányok és kezdeményezések, amikkel óvjuk a környezetünket.
-

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.