2014-ben újra lehet pályázni energiatakarékossági felújításra

A Magyar Nemzet információi szerint 2014-ben ismét várhatók energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázati kiírások, így jelentősebb támogatáshoz juthatnak azok a háztartások, melyek ilyen jellegű felújításokat, fejlesztéseket fontolgatnak.

A lapnak Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – NFM – klímapolitikáért felelős államtitkára mondta el, hogy az energetikai beruházásokhoz kötődő pályázatokat átszervezik az egyeztetés alatt álló Nemzeti épületenergetikai stratégia alapján, várhatóan pedig még ősszel elkészül a program.

2014-től ismét támogatáshoz lehet jutni

A program tartalmaz majd minden lényeges információt a pályázatokkal kapcsolatban, legyen szó az ütemezésről vagy éppen arról, milyen mértékben járul hozzá a kormány az energiahatékonyságot növelő felújításokhoz, akár középületek, akár a lakóépületek esetében. A háztartások a lap információ szerint vélhetően 2014 elején juthatnak ismét támogatáshoz.

Korábban ilyen összegekre is lehetett pályázni

A programról részletes információkat még nem lehet tudni, a kormány azonban az elmúlt években is támogatta az energetikai felújításokat, 2012-ben többek között a fűtési rendszerek korszerűsítését, melynek keretében például napkollektor és hőszivattyú telepítése esetén lakásonként 1,5 millió forintra is lehetett pályázni.

2013-ban is írtak ki pályázatokat, a lakosság számára például fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából, melyen lakásonként 750-900 ezer forint támogatást is el lehetett nyerni.

Konkrét összegekről persze még nem lehet beszélni a 2014-es pályázatokat illetően, azonban nem árt résen lenni a kiírásokkal kapcsolatban, abban bízva, hogy hasonló mértékű támogatásra lehet majd számítani jövőre is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.