2013 -ig megfelezik a televízió gyártók az energiafogyasztásukat

Most már hivatalos, hogy Kaliforniában az összes újonnan árult TV energia hatékonyabb lesz az elkövetkezendő években.

Heves vita előzte meg azonban ezt a döntést és az új normák bevezetését, amelyet nem rég fogadott el Kalifornia Energia Bizottsága. Az új elvek szerint a 2011-ben kijövő új tévéknek már (147 centiméteres vagy kisebb) 33%-kal kevesebb kell legyen az energiafogyasztásuk, mint elődjeiknek és 2013-ig el kell érniük a 49%-ot.

Sok gyártó és a Fogyasztói Elektronika Egyesület is ellenezte a döntést, arra hivatkozva, hogy ez magas árakat fog eredményezni és boltok bezárásához is vezethet a régióban hiszen a vásárlók online fogják más államokból megrendelni a termékeket. Az egyesület szerint nincs szükség ilyen szabályozásokra, mert az ipar magától is egyre energia hatékonyabbá vált az előző években és egy ilyen határozat csak csökkenteni fogja a versenyképességet és a fejlődést.

Ugyanakkor ez a Kalifornia állam által  képviselt energiapolitika olyan energiagazdaságosabb kijelzők és képernyők kereslet növekedéséhez vezethet, mint az LCD vagy a következő generációs OLED. A Sony-tól kezdve az LG-n át a Samsung-ig mindenki olyan fejlesztésekkel foglalkozik, ami ezeket a technikákat alkalmazza és remélik, hogy 2012-ben akár már szélesebb körben is elérhetővé válik.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.