2011 végére készülhet el a fenntartható fejlődési stratégia

2011 második felére elkészülhet a magyar fenntartható fejlődési stratégia miután a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) felmérte Magyarország helyzetét – mondta el Katona Béla, az Országgyűlés, és az NFFT elnöke egy nemzetközi konferencián szerdán.

A “Mérhető fenntartható fejlődés” címmel az Europrosperitas 2010 Alapítvány által szervezett konferencián hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődésre törekvés alapvetően határozhatja meg a jövőben a gazdaságot és a politikát. Bebizonyosodott ugyanis szerinte, hogy a korábbi gyakorlat szerinti profitmaximalizáláson alapuló gazdasági fejlődés nem tartható fenn még középtávon sem.
Úgy vélte, hogy nem megfelelőek azok a mutatók, amelyekkel eddig a gazdaság teljesítményét mérték, ezért új összetételű mérőszámokra van szükség.

Emlékeztetett: az elmúlt 25 évben megduplázódott a világ gazdasági teljesítménye, azonban negyvenszeres gazdasági teljesítménynövekedésre lenne szükség kevesebb mint száz év alatt, ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnának és a század végére 9 milliárd – a jelenlegi fejlett világ életszínvonalán élő – lakosa lenne a Földnek.
A konferencián Tóth Gergely, a Pannon egyetem docense hangsúlyozta: a GDP megfelelő mutatószám a gazdasági teljesítmény mérésére, azonban mellette figyelembe kellene venni az ökológia lábnyomot is. Előadásában emellett úgy vélte, hogy a fenntartható fejlődés érdekében a világ fogyasztását kellene optimalizálni, mivel a világ népességének befolyásolása nem megvalósítható.

Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese kiemelte: a diverzitás fenntartása a legfontosabb feladat a jövőben, valamint az államok közötti együttműködés egy egységesebb életszínvonal kialakításában. Hozzátette: a Föld túlnépesedése jelentős problémát jelent, amelyre már az ipari forradalom idején felhívták egyes tudósok a figyelmet.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.