2010-ben is eredményes volt a Hozd vissza

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából kilenc magyar város összesen 300 m3 hasznosítható hulladékot gyűjtött össze, hogy bizonyítsa: a hulladék érték.

A szelektív hulladékgyűjtést koordináló ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-vel és helyi közszolgáltatókkal összefogva immár hatodszor rendezett hulladékcsere akciót. A helyszíneken mindenki apró ajándékra válthatta a magával hozott szelektált hulladékot. Leginkább Tiszakécske, Békés és Tiszaújváros jeleskedett a gyűjtésben.

A Hozd vissza, Magyarország! akciónak idén Békés, Kazincbarcika, Tiszakécske, Sátoraljaújhely, Gyöngyös, Kiskunhalas, Kisújszállás, Orosháza, Kiskunlacháza és Tiszaújváros adott otthont. Sátoraljaújhelyen az árvízi helyzet miatt az utolsó pillanatban el kellett halasztani a rendezvényt. A másik kilenc település lakói különválogatott üveg-, fém-, papír- és műanyaghulladékaikat, valamint elektronikai hulladékaikat adhatták le a kijelölt gyűjtőszigetnél. Mindenki, aki este 6 óráig különválogatott hulladékkal érkezett a helyszínekre, újrahasznosított anyagból készült ajándékot kapott: üvegért bögre, papírért jegyzettömb, műanyagért bevásárló vászontáska, fémért kulcstartó, elektronikai hulladékért pedig zseblámpa járt.
A gyűjtési helyszíneken köztiszteletben álló, közismert személyiségek jártak elől jó példával, Tiszaújvárosban például Sebestyén Júlia, műkorcsolyázó Európa-bajnokunk, Orosházán Musztafa Imre, a magyar erőemelő válogatott szövetségi kapitánya helyezte elsőként a konténerbe a magával hozott szelektált hulladékot.

Ifjú üvegbajnokok

A Hozd vissza, Magyarország! keretében idén másodszor hirdettek üveggyűjtési versenyt iskolai osztályok számára – a szelektálási kedv élénkítésére. Ma Magyarországon nagyjából minden harmadik üveg kerül vissza a körforgásba, míg 2012-re el kellene érnünk az EU által elvárt 60%-os hasznosítási arányt.
A Hozd vissza, Magyarország! akcióban résztvevő településeken minden iskolai osztály 20 db üveggel nevezhetett az üveggyűjtő versenybe – színes vagy fehér, kicsi vagy nagy, italos vagy befőttes üvegekkel. Az ország legtöbb üveget gyűjtő iskolai osztályát az ÖKO-Pannon 20 ezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazta. A jutalom minden vitán felül a tiszakécskei Református Iskola 5.a osztályának jár, hiszen 740 db üveget hoztak vissza, míg a második tiszaújvárosi Eötvös Gimnázium diákjai együttes erővel 634 üvegig jutottak. Harmadik helyezett ezúttal a kisújszállási Arany János Általános Iskola 1.b és 4.d osztálya lett, ők közösen 550 db üveget mentettek meg az újrahasznosítás számára.

Győztesek és győztesebbek

Az egynapos akció révén a kilenc városban összesen 300 m3 hulladék került vissza a körforgásba. Minden hasznosított köbméter győzelem a lerakón elvesző értékek visszanyeréséért folytatott harcban, vagyis minden település közvetlenül hasznát látta az akciónak. Az egyes hulladékfajták visszagyűjtésében azonban más és más városok jeleskedtek.
Békés például kiemelkedően teljesített a papír- és a műanyaghulladék gyűjtésében, a Békésen visszahozott papírmennyiség az idei Hozd vissza-átlag duplája volt. Hasonlóan magas mennyiség érkezett vissza Tiszaújvárosban is minden anyagfajtából, a 3 m3-nyi üveg idén első helyet ért, amely Gyöngyössel megosztva nyert el a település. A legtöbb elektronikai hulladékot idén Tiszakécskén hozták a gyűjtőszigethez, a hulladékká vált televíziókat, mosógépeket, hűtőszekrényeket begyűjtő kamionnak háromszor is fordulnia kellett a nap folyamán.

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.