2000 óta 29 százalékkal emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás szintje

Hamarosan ha meglátjuk az „Új jelentés…” kezdetű híreket, összerezzenünk. Miért?

Talán mert nem képzeljük, hogy egy reggel úgy kelünk fel, hogy minden csapás következménye, amit környezetünkre mértünk, eltűnt, nem növekedik a széndioxid-kibocsátás, a mohóság és kapzsiság, a világméretű recesszió, nem halnak ki a jegesmedvék, és nem olvad el a sarki jégtakaró sem.
Szóval, ezek a hírek nem úgy szoktak folytatódni, hogy: „a kölyökkutyák ma boldogabbá teszik az embereket, mint valaha”, vagy: „kutatók felfedezték: minden rendben a világban”.

A Science Daily jelentése szerint a kibocsátás világszinten 29 %-kal emelkedett 2000 óta, a gazdasági problémák mértéke pedig 2-3 %-kal.
A fejlődő országok kibocsátásának ilyen szintű növekedése számos tényezőnek tudható be. Míg a gazdag országok kibocsátási szintje a gazdasági stressznek köszönhető, a fejlődő országok továbbra is egyre több és több üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki minden évben.

A Global Carbon Fund megállapította, hogy továbbra is hasonló mennyiségekre számíthatunk, mellyel együtt jár az 5-6 fokos hőmérséklet emelkedés. A következő pár év az utolsó komoly lehetőségünk, hogy visszafordítsuk a klímaváltozást. Reméljük, hogy nem csak az amerikai szenátus Obamaval, Kína és Hu Jintao, de a világ többi vezetője is figyelmet fog erre szentelni – végre, végleg.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.