200 millió eurós szélerőműparkot épít az Alstom Skóciában

A nagyszabású európai szélerőműpark-projekt jelentős mérföldkő az Alstom 3 MW teljesítményű ECO 100 szélturbináinak alkalmazásában.

Az Alstom több mint 200 millió euró értékű szerződést kötött a Scottish Power Renewables (SPR) energiaszolgáltatóval, a spanyol Iberdrola Renovables energiakonszern leányvállalatával a skóciai Whitelee Szélerőműpark 217 MW-os kapacitásbővítésére. A megállapodás értelmében az Alstom 2012 májusáig 69 darab, egyenként 3 MW teljesítményű ECO 100 szélturbinát, valamint 6 darab, egyenként 1,67 MW teljesítményű ECO 74 szélturbinát állít üzembe. A szerződés magában foglalja a szükséges eszközök beszerzését, a szállítást, telepítést, az üzembe helyezést, valamint az erőműpark üzemeltetését és karbantartását.
„A megrendelés technológiai szempontból óriási mérföldkőnek számít, és tovább erősíti a kapcsolatunkat a Scottish Powerrel, valamint természetesen az Iberdrolával, akiknek a megbízásából már hat, mintegy 185 MW összteljesítményű szélerőműpark-projektet valósítottunk meg Európában” – emelte ki Alfonso Faubel, az Alstom szélenergia üzletágának alelnöke. „Mindez jól mutatja, hogy az Alstom komoly erőfeszítéseket tesz a környezet megóvása érdekében.”

A whitelee-i szélerőműpark kapacitásbővítése jelenleg az egyik legjelentősebb szélenergia-projekt Európában, ami az Alstom nagyteljesítményű ECO 100 szélturbináinak alkalmazását tekintve az első nagyszabású projekt. A megállapodás egyúttal jól fémjelzi az Alstom elkötelezettségét a folyamatosan bővülő brit megújulóenergia-piac iránt.
„Az Alstom a brit energiatermelési ipar egyik legjelentősebb szereplője, amely most a megújuló energia frontján is jelentőset lép előre. A szerződés létrejötte, valamint a dél-walesi Maesgwyn közelében létesítendő 26 MW-os szárazföldi szélerőműpark építése kétséget sem hagy afelől, hogy vállalatunk a brit megújulóenergia-szektor elkötelezett híve” – fogalmazott Stephen Burgin, az Alstom Power UK elnöke.

Az Alstom jelenleg egy 13 darab ECO 80 szélturbinából álló, 26 MW összteljesítményű szélerőműparkot alakít ki a walesi Maesgwyn közelében a Pennant Walters megbízásából, illetve nemrég fejezett be egy 15 MW kapacitású szélerőműpark-projektet a Scottish Power Renewables megbízásából a skóciai Clachan Flatsben, melynek hivatalos átadására július 26-án került sor. A 9 darab Alstom ECO 74 turbinából álló új szélerőműpark több mint 8500 háztartás villamosenergia-szükségletét képes ellátni.
Az Egyesült Királyság 2020-ra villamosenergia-szükségletének mintegy 35%-át megújuló energiaforrások révén kívánja biztosítani, amelynek jelentős része a szélenergiából származna. A kitűzött cél elérése érdekében az Egyesült Királyságnak a jelenlegi körülbelül 3 GW-hoz képest mintegy 14 GW-tal kellene növelnie szárazföldi szélenergia-kapacitását. Az európai szélenergia-szektor jelentős bővülés előtt áll. A telepített szélenergia-kapacitás az 1995-ös 2,5 GW-ról 2009 végére alig 15 év alatt 74,8 GW-ra nőtt, de ez a kapacitás 2020-ra akár a 230 GW-ot is elérheti*.
Az említett projekteken kívül az Alstom és az Iberdrola Renovables arról is megállapodást kötött, hogy 2011-ben 60 darab, egyenként 1,67 MW teljesítményű ECO 80 szélturbina telepítésével 100 MW-tal, 2012-ben pedig 29 darab, egyenként 1,67 MW teljesítményű ECO 80 szélturbina üzembe állításával további 49 MW-tal növelik a spanyolországi szélerőmű-kapacitást. Az Alstom és az Iberdrola Renovables kapcsolatát nemcsak a világ számos pontján megvalósított szárazföldi projektek fűzik szorosabbra, hanem a tengeri telepítésű szélenergia-technológiák fejlesztése terén megvalósuló együttműködés is tovább erősíti.

Az Alstom ECO 100 és ECO 110 szélturbinái a vállalat új, 3 MW kapacitású ECO 100-as platformcsaládjába tartoznak, amely mind a turbinateljesítmény, mind a tényleges energiatermelés szempontjából jelentős technológiai előrelépést jelent. A 100 méter rotorátmérőjű, közepes és nagy szélerősségre egyaránt alkalmas ECO 100 turbina az Európában rövid idő alatt piaci szabvánnyá váló új, 3 MW teljesítményű szárazföldi szélturbina-technológia egyik legkiemelkedőbb képviselője. Az Alstom valamennyi szélturbinája az ALSTOM PURE TORQUE ™ egyedülálló rotorkímélő technológiával készül, amely a megbízhatóbb működés érdekében csökkenti az áttételházra és az erőátviteli egységekre gyakorolt torziós nyomatékot.
*Forrás: Európai Szélenergia Társaság

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.