200 ezer embert telepítenek ki a globális felmelegedés miatt

Központilag elkülönített pénzügyi alapból finanszírozná a kínai vezetés a nagy folyók forrásvidéke védelmének újabb fázisát.

A Sárga-, a Jangce- és a Mekong-folyók forrásvidékének védelme az ezredforduló óta kiemelt projekt Kínában. A kínai vezetés korábban három fő célt nevezett meg prioritásként, ezek az ott élő lakosság életkörülményeinek javítása, az infrastruktúra fejlesztése és a terület ökológiai védelme. Az újonnan felállított központi alap állami- és magánfelajánlásokból kifejezetten az utóbbi törekvéseket segítené, az első felajánlók között többek közt a Kínai Építési Bank szerepel, amely 3 millió jüannal (108 millió forint) támogatja a terveket – írta a Hszinhua hírügynökség. A Tibettel és Hszincsiang tartománnyal határos nyugat-kínai Csinghaj tartományban lévő, 4 ezer méterrel a tengerszint felett fekvő, “Kína víztornyának” is nevezett terület védelmére az elmúlt bő másfél évtizedben mintegy 10 milliárd jüant (360 milliárd forint) költött a kínai vezetés, nagyjából 90 projekt keretein belül. A globális felmelegedés és emberi beavatkozás miatt egyre inkább veszélyeztetett forrásvidéken 2000 augusztusában egy 152 ezer négyzetkilométeres természetvédelmi területet hoztak létre. A központi tervek értelmében a terület minden lakosára, vagyis több mint 200 ezer főre áttelepítés vár, az elmúlt években a kényszerű “ökológiai migránsok” felét sikerült áthelyezni. A terület nem csak a három nagy folyó miatt fontos, ez Kína egyik legnagyobb vadvízi élőhelye, több tucat veszélyeztetett vagy kihalás fenyegette faj lakóhelye is: a területen jelenleg mintegy 300 védett állat- és növényfaj él.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.