20 perc alatt töltődik fel az elektromos autónk

A zöld technológiák révén jelentős mértékben csökken az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás, emellett a legmodernebb környezet várja az autósokat.

50 százalék feletti energiamegtakarítás, alternatív energiahasznosítás, 10 tonna CO2 gáz kibocsátásának semlegesítése és az újrahasznosított anyagok tudatos alkalmazása a töltőállomás kialakításakor. Ezzel lehetne összefoglalni a fenntartható fejlődés iránt évek óta elkötelezett MOL most átadott, Istenhegyi úti (Budapest. XII. kerület) zöld töltőállomását. Az új benzinkút bizonyíték arra is, hogy a környezettudatosság és az előremutató design nem ellentmondás: a több mint 300 millió forintos beruházás nem csupán a jövő, de a jelen fogyasztóit is szolgálja. A MOL-csoport arculati elemeire épülő megújult töltőállomás figyelemfelkeltő, de egyben megnyugtatóan barátságos külsővel rendelkezik, szinte beleolvad a „hegyvidéki” környezetbe. Az Istenhegyi úti MOL-kút homlokzatának jelentős részét és tetejét is örökzöld növények borítják, amelyek télen szigetelnek, meleg nyári napokon pedig csökkentik a hőmérsékletet az épületben, valamint egész évben, oxigénben dús friss levegőt biztosítanak a környezetnek, és nem mellesleg mintegy 10 tonna CO2 gázt semlegesítenek évente.

A MOL évek óta folytatja „A jövő töltőállomása” elnevezésű kutatást, s a most átadott kút megoldásai is erre épülnek. A MOL zöld megoldásainak egyik fő irányvonala a töltőállomások energiaháztartásának és alternatív energiahasznosításának fejlesztését veszi célba. A kútoszlopok feletti un. előtetőn, és a fölé magasodó „szolárfán” elhelyezett integrált napelemek a megújuló napenergiát átalakítják elektromos árammá, és ellátják vele a töltőállomást. Az így nyert energiát is példás hatékonysággal használják fel, hiszen az épület és a külső kiszolgáló területek megvilágítására Power LED lámpákat építettek be, melyek energiafelhasználásukat és élettartamukat tekintve a leggazdaságosabbak. Az önellátáshoz már csak az épület fűtését-hűtését és melegvíz ellátását kellett megoldani, amit az egyik legkorszerűbb „levegő-víz” hőszivattyús rendszer biztosít, mely messze költséghatékonyabb a modern kazánoknál és villanybojlereknél. „Az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, ugyanakkor több, mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítunk meg évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét. „A jövő töltőállomása” kutatásunkat természetesen folytatjuk: a környező országokban is tervezünk további innovatív megoldásokkal rendelkező töltőállomásokat nyitni.” – mondta el Horváth Dori Jenő, a MOL magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

a kút

De nem csupán az energiafelhasználásban érhető tetten a kút zöld jellege. A shop kialakításakor igyekeztek minél inkább újrahasznosított alapanyagokra támaszkodni, és az élelmiszerkínálatból sem hiányozhatnak a bio-termékek.
„Kutatásainkból az derült ki, hogy az üzemanyagok terén még várat magára a zöld forradalom, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk érdemi megoldásokat találni a fenntartható működésre”– mondta Pánczél Andrea, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója. „Az Istenhegyi úti projektnél a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat alkalmaztuk, és a kút kialakításával nem kevesebb a célunk, mint bebizonyítani: még a tankolásnál is van lehetőség a tudatos környezetkímélésre. E gondolat mentén kezdtük el kútjainkon tavaly a lakossági használt sütőolaj gyüjtését és alakítottunk ki BringaPontokat is országszerte.”

A külföldön egyre népszerűbb elektromos autók rohamos elterjedésére még várni kell, de az úttörőkre is gondol a MOL, karöltve az ABB-vel: az új töltőállomáson, Magyarországon elsőként helyeznek üzembe olyan gyorstöltőt, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre. Nem csak a kút külső megjelenése szokatlan, de a belsőépítészet terén is teljesen új irányvonalat követ. A tervezés során, amely elsősorban az Európa Stúdió designereinek munkáját dicséri, a magyar innováció bizonyítékai is teret kaptak. Az üzlet belső kialakításában pl az egyedi, újrahasznosított papírból készült berendezések, polcok, asztalok, sőt még a székek is (Terbe Design) magyar szellemi termék eredményei. Különlegességnek tekinthető a három darab zöld északi zuzmóval díszített gömb is, amely az eladótér páratartalmából nyeri táplálékát, miközben kellemes mikroklímát teremt a helyiségben.

Innovációk:
• Az épület jelentősen megnövelt hőszigetelése, beleértve a háromrétegű speciális üvegfelületeket jelentősen csökkenti a téli-nyári hő veszteségét és a fűtésre, illetve hűtésre fordítandó energiát.
• Az örökzöld növényekkel borított zöldfal és –tető, évente 10 tonna CO2 gázt semlegesít, amellett hogy a szigetelés révén energiát takarít meg, csökkenti a téli-nyári nagy hőmérsékletingadozások épületre gyakorolt hatását. A megtakarított energia további kb 100 tonna CO2 kibocsájtásától mentesíti az energiaellátó hálózatot.
• Az esővíz összegyűjtésével és ciszternában való tárolásával a tetőn és a falakon elhelyezett növények öntözése egyszerűbb, és ily módon minimális ivóvíz felhasználást igényel.
• Az épület fűtését-hűtését és melegvíz ellátását az egyik legkorszerűbb „levegő-víz” hőszivattyús- és hőcserélővel ellátott rendszer biztosítja, amely teljesíti a zéró CO2 kibocsátást.
• A kiszolgáló terület feletti tető és a fölé magasodó egyedi kialakítású “szolárfa” ágain együttesen 250 m2 felületre integrált napelemes rendszer közel 31.000 kWh energiát termel évente, jelentősen csökkentve ezzel a töltőállomás üzemeltetéséhez szükséges kiegészítő energiaigényt.
• Magyarországon elsőként üzembe helyezett gyorstöltő, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.
• Az épületet és a külső kiszolgáló területet Power LED lámpákkal világítjuk meg. A beépített 355 darab LED lámpa jelentős, (évi 6000 KWh feletti) elektromos energia megtakarítást eredményez.
• Környezetbarát anyagokból kialakított belső tér: újrahasznosított kartonpapírból készült egyedi üzlet berendezések, vinyl textile padlóburkolat, mennyezetről belógatott „dugó” lámpatest 512 darab használt parafa dugó felhasználásával készült – természetesen LED világítással, valamint három darab zöld északi zuzmóval díszített gömb elem.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.