20 millió euróból repül tovább a napelemes repülőgép

Áprilisban folytatja útját a Hawaii-szigetekről az amerikai szárazföld felé a Solar Impulse 2 napelemes svájci repülőgép, amely az üzemanyagcellák túlhevülése miatt rekedt hosszú időre a földön júliusban.

André Borschberg, a kizárólag napelemmel működő repülőgép egyik pilótája azt mondta, hogy sikerült összegyűjteni az út folytatásához szükséges 20 millió eurót, vagyis 6,3 milliárd forintot. A kényszerpihenő alatt kicserélték a napelemeket, javítottak a szigetelésükön és mechanikus hűtőrendszert szereltek fel. A megújult géppel február 20-án megkezdik a földi teszteket, márciusban a próbarepüléseket. Április 20-án pedig elindulnak Észak-Amerika felé. Borschberg szerint ez lesz a legalkalmasabb időpont a továbbrepülésre, mert a nappalok már elég hosszúak, az éjszakák pedig rövidek lesznek.

Véglegesen még nem jelölték ki az útvonalat, a célállomás ugyanúgy lehet a kanadai Vancouver, mint az amerikai San Francisco, Los Angeles vagy Phoenix, de bármelyik állomást is választják, onnét hamar továbbindulnak a keleti part felé, hogy aztán átrepüljék az Atlanti-óceánt.

A svájci konstrukciójú napelemes repülőgép március 9-én kezdte meg világkörüli útját Abu Dhabiban. Eddig 18 ezer kilométert tett meg. Május 31-én a kínai Nankingból közvetlenül akart Hawaiira repülni, június 1-jén azonban a rossz időjárási viszonyok miatt kényszerleszállást hajtottak végre a japán Nagojában, ahol csaknem kerek egy hónapig vesztegeltek a jó időre várva.

A 2,3 tonnás és 72 méter szárnyfesztávolságú repülőgép felszínét 17 ezer napelem borítja. Sebessége elérheti az óránkénti 140 kilométert. Elvileg megszakítás nélkül repülhet, mert a nappal gyűjtött napenergia elég az éjszakai repülésre is. A különleges járművet felváltva vezeti André Borschberg és pilótatársa, Bertrand Piccard.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.