20 milliárd dollár vs. klímaváltozás

New York városa 20 milliárd dolláros, 250 feladatból álló fejlesztéssel válaszol a klímaváltozásra, attól tartva, hogy a tenger emelkedő vízszintje a jövőben a korábbinál is nagyobb veszélyt jelentene.

Michael Bloomberg, New York polgármestere ismertette annak a húszmilliárd dolláros városfejlesztésnek a részleteit, amelynek célja, hogy időben felkészüljenek a klímaváltozás következményeként várható tengerszint-emelkedésre és tikkasztóan forró nyári napokra.

A terv nagyjából 250 “teendőt” sorakoztat fel, az új árvízvédelmi falak megépítésétől kezdve az áramszolgáltató és a telekommunikációs infrastruktúrák felújításáig. A bejelentés egybeesett a klímaváltozás hatásairól szóló legfrissebb előrejelzések megjelentetésével: ezek szerint a következő negyven évben kétszeresére vagy akár háromszorosára is nőhet a tikkasztóan forró nyári napok száma és 0,6 méterrel emelkedhet a New York körüli tengerszint.

Bloomberg tervének célja, hogy a város közlekedési és csatornahálózata, valamint energia- és élelmiszerellátási rendszere a jövőben is zavartalanul működjön, tökéletesen ellátva a nyolcmilliós lakosságot. New York városa “megtehetné, hogy nem csinál semmit és kiteszi magát a Sandy hurrikánhoz hasonló viharok egyre gyakoribb és egyre súlyosabb pusztításainak – mondta a terv tegnapi ismertetésekor a polgármester. A város megerősítését szolgáló intézkedések azonban olyan befektetéseknek minősülnek, amelyek többszörösen meg fognak térülni a következő években. A mostani előrejelzések kiemelik, hogy a New Yorkot körülölelő tenger vízszintjének már kis mértékű emelkedése is az alacsonyabban fekvő otthonok és üzletek elöntésével fenyeget.

A Sandy szupervihar több mint száz ember életét követelte New Yorkban, New Jerseyben és Connecticutban, millióknál okozott áramkimaradást és nagyjából 19 milliárd dolláros kárt okozott New York városának. Bloomberg szerint ha a század közepén csapna le a városra egy tavalyihoz hasonló erejű vihar, akkor az emelkedő tengerszint miatt nagyjából ötször nagyobb anyagi kárt okozna a városnak. A polgármester szerint bizonyos teendőket még az idén elvégeznek, ám a terv néhány része jóval hosszabb távú munkálatokat igényel.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.