1880 óta a második legmelegebb tél volt az idei

Bár világszerte sokan érezhették úgy, hogy az idei különösen hideg és kemény tél volt, messze járnak az igazságtól: éghajlatkutatók szerint az idei volt az utóbbi 130 év második legmelegebb tele.

A NASA szerint 1880 – vagyis a mérések bevezetése – óta csak a 2006-2007-es téli évszak volt melegebb – számoltak be az amerikai kutatásokról a németországi Potsdamban működő Klímakutató Intézet munkatársai.
Az egész bolygót tekintve a december elejétől február végéig terjedő időszak rendkívül melegnek bizonyult. A NASA Goddard Központja szerint emellett az egész 2009-es év rekordhőmérsékletet hozott, és az eddig mért második legmelegebb 12 hónap volt.
A 2000 óta eltelt évek a mérések bevezetése óta minden alkalommal rekordot döntöttek, vagyis egyre melegebb volt az utóbbi években. 1880 óta a globális átlaghőmérséklet összességében 0,8 fokkal emelkedett.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.