1500 állattetemet találtak tíz hónap alatt

Csaknem 1500 elhullott kisállatot találtak tíz hónap alatt Budapesten és a főváros környékén, ennyi bejelentés érkezett a múlt év márciusa és decembere között az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ingyenesen hívható zöldszámára – közölte a cég kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a bejelentők 1327 esetben kedvtelésből tartott kisállat, a többi esetben pedig valamilyen madár tetemére lettek figyelmesek. Az értesítés után a társaság 24 órán elszállítja az elhullott állatot, majd azt – az uniós előírásoknak megfelelően – nem földelik el, hanem sterilizálják, majd egy cementműben elégetik. A cég felhívta a figyelmet arra, hogy az elhullott állatok veszélyesek lehetnek az emberek egészségére. Mint írták, az állategészségügy állati melléktermékként határozza meg, a környezetvédelem pedig a veszélyes hulladékokhoz sorolja az állattetemeket, amelyek a fertőzések miatt az emberekre és az állatokra is veszélyesek lehetnek. A közterületen hagyott tetem pedig a bomlás után káros lehet a talajvízre – olvasható a közleményben. A társaság zöldszámán (06-80-630-242) be lehet jelenteni a Budapesten és a környező településeken talált állattetemeket, de a hívásokat az ország minden pontjáról fogadják, s azokat továbbítják az adott terület illetékeseinek.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.