150 éve kihaltnak hitt madárfaj tért vissza

Napról napra egyre több állatfajt fenyeget a kihalás veszélye, az viszont ritka, hogy egy kihaltnak hitt faj újra felbukkan.

Biológusok, már több mint 150 éve voltak abban a tudatban, hogy az Új-Zélandi viharfecske kihalt, és csak kitömött múzeumi darabok maradtak fenn emlékül róla. Pár évvel ezelőtt néhány sasszemű madarász meglátott egy nagyon hasonló madarat, felkeltve a reményt, hogy ez a fajta viharfecske mégsem halt ki. Ezt DNS teszttel is sikerült azóta bizonyítani. Amikor 2003-ban néhány madarász észrevett egy viharfecskét, melyet 1850 óta nem láttak, nem hittek a szemüknek. Ahogy az évek teltek, egyre többen láttak hasonló madarat, de azt hitték, hogy valamilyen átlagos faj lehet, más színű tollakkal. 150 évig szaporodtak úgy a fecskék, hogy senki nem vette észre. Nemrég az Otagai egyetem biológusa, Bruce Robertson DNS mintát vett a misztikus madarakból, és összehasonlította, a múzeumban kiállított viharfecske DNS-ekkel. Természetesen, egyeztek. Ez nem az első eset, hogy korábban kihaltnak hitt madarakat fedeznek fel újra Új-Zélandon. Ez az eset azért különleges, mert az még nem fordult elő, hogy 150 évig nem láttak egy példányt sem, aztán hirtelen megjelentek. Szerencsére az alatt a 150 év alatt változtak a veszélyeztetett fajokat védő törvények, így az Új-zélandi viharfecske remélhetőleg nem fog “újra” kihalni.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.