Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / 15 ezer facsemetét ültettek el az Aggteleki Nemzeti Parkban

15 ezer facsemetét ültettek el az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az elmúlt évben az Aggteleki Nemzeti Park 7 erdőrészletben 15 ezer darab – bükk és tölgy – facsemete ültetését hajtotta végre az Aggteleki Tájegységben.

A munkálatokról Götz Olivér erdészt kérdeztük. Az Aggteleki Területkezelési Osztályhoz 4500 hektár erdő tartozik, ebből 1300 hektár faanyag termelést nem szolgáló üzemmódban van. Az erdők felújításánál elsősorban a természetesen megjelenő újulatra alapozunk, ezért abban az esetben van szükség csemeteültetésre, ha ez darabszámban, vagy fafaj összetételben nem megfelelő (ezt nevezzük pótlásnak), vagy olyan nem őshonos fafajokból álló erdőrészletek átalakítása történik (pl. akácosok), ahol csak őshonos csemeték ültetésével érhetjük el a kívánt erdőszerkezetet. Ebben az esetben, a vadlétszámra való tekintettel, igyekszünk vadvédelmi kerítéssel is biztosítani a csemeték fejlődésének zavartalanságát – mondta a szakember a Sokszínű Vidék érdeklődésére. A tavalyi évben négy bódvarákói, két perkupai, és egy szalonnai községhatárhoz tartozó erdőrészletekben történt a 15000 db csemete ültetése, ezek közül egy bódvarákóit és egy perkupait vadvédelmi kerítéssel (összesen 1250 folyóméteren) is körbekerítette az igazgatóság.Az idei évben még 20000-25000 darab csemete ültetését, valamint további erdőrészlet körbekerítését is tervezik, írta a 24.hu.

Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Aggteleki Területkezelési Osztály

Ajánlott tartalom

Vízerőműveket állítanak le Kínában a veszélyeztetett óriásszalamandra megóvására

A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű működését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.