15 éven belül bezárnak a Kanadai szénerőművek

Kanadában bezárják a széntüzelésű erőműveket 2030-ra, hogy minél gyorsabban csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be Catherine McKenna környezetvédelmi miniszter.

Kanada tíz tartománya közül négyben működnek szénerőművek, ezek “felelnek” az észak-amerikai országban kibocsátott üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Bezárásuk egyenértékű azzal, mintha 1,3 millió autót vonnának ki a forgalomból. A Justin Trudeau vezette liberális kanadai kormány új klímavédelmi tervében azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re a 2005-ös szinthez képest 80 százalékkal csökkentse a Föld légkörének felmelegedését okozó gázok kibocsátását. Jelenleg a Kanadában megtermelt villamos energia mintegy 80 százalékát állítják elő megújuló energiaforrások segítségével. A célok között szerepel az is, hogy ezt az arányt 90 százalékra emeljék 2030-ra. A kormány szénadó bevezetését is fontolgatja.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).