Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Zöldinfó » Klímaváltozás

131 centiméteres tengerszint-emelkedés, jöhet?

Megjelenés: 2016.02.24., 22:59   Utolsó módosítás: 2016.02.24., 22:59

A Föld tengereinek vízszintje jóval gyorsabban emelkedik, mint az elmúlt 2800 évben bármikor, a folyamatot egyre gyorsítja az ember okozta globális felmelegedés - állapította meg a globális tengerszint változásait vizsgáló új tanulmány.

Az 1880-as évekig és az iparosodásig a leggyorsabb ütemű tengerszint-emelkedés nagyjából 3-4 centiméter volt évszázadonként. Ez idő alatt a globális tengerszint nem mozdult el a kétezer éves átlagtól 7,5 centiméternél magasabbra vagy alacsonyabbra, írja az MTI.

A 20. században azonban a világ tengereinek szintje 14 centiméterrel emelkedett, 1993 óta az évszázadonkénti emelkedési ráta elérte a 30 centimétert.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt új tanulmány szerint - amelynek eredményei összecsengenek egy vele együtt közölt másik munka konklúziójával -, 2100-ra a világ óceánjai 28-131 centiméterrel fognak megemelkedni attól függően, hogy mennyi lesz az üvegházhatású gáz kibocsátása.

“Nem kérdés, hogy a 20. században a leggyorsabb az emelkedés” - hangsúlyozta Bob Kopp, a Rutgers Egyetem professzora, az elmúlt háromezer év tengerszintváltozásait vizsgáló tanulmány vezető szerzője. Mint hozzátette, ennek a 20. században bekövetkezett hőmérséklet-emelkedés az oka, amelynek hátterében nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok égetése áll.

Az elmúlt három évezred tengerszint-emelkedéseinek és -visszahúzódásainak tanulmányozása céljából a szakemberek a bolygó két tucat helyszínén, egyebek között sós mocsarakban és part menti területeken vettek mintákat a talaj mélyéből.

A mintákban rejlő, sótartalomra érzékeny egysejtű organizmusokat, mangrovefa-maradványokat, korallokat és üledékeket tanulmányozva tárták fel a hajdani állapotokat.

A kutatók évszázados bontásban vizsgálták a változásokat, és azt találták, hogy a világ tengereinek vízszintje csökkenő tendenciát mutatott egészen az iparosodásig.

A nemzetközi kutatócsoport szerint a 20. századi emelkedésnek döntően az emberi tevékenység az oka. Koppék egy másik, még nem publikált tanulmánya szerint 1950 óta az Egyesült Államok 27 területén történt partközeli áradás nagyjából kétharmada az ember okozta globális felmelegedés számlájára írható.

Koppék és a másik tanulmány szerzői is arra jutottak, hogy amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor további, nagyjából 57-131 centiméteres tengerszint-emelkedés várható.

A kutatók ugyanakkor rámutattak arra, hogy amennyiben az országok tartják magukat a tavalyi párizsi klímacsúcson kitűzött célokhoz, és biztosítják, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest “jóval” két Celsius-fok alatt maradjon, akkor a tengerszint-emelkedés a 28-56 centiméter közötti tartományban marad.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 26. péntek
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

A történelem során bekövetkezett egyik legnagyobb olajszennyezés 1991-ben történt. 2,5-4 millió hordónyi olaj ömlött a Perzsa- öbölbe.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés