12 tipp: így spórolj a benzinnel

Soha nem látott magasságba emelkedett mától a hazai benzin (422 forintra) és gázolajár (444 forintra). Ilyen jelentős mértékű áremelésre (melyet nem adóemelés okozott) az utóbbi négy évben nem volt példa – a Pénzcentrum.hu most (is) segít: okos vezetéssel és néhány hasznos praktikával a benzinnel is spórolhatunk.

Szerdától bruttó 10 forinttal emelte a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Ilyen jelentős mértékű áremelésre az utóbbi négy évben nem került sor, leszámítva a 2009. júliusi és 2010. januári jövedéki adó és áfa emeléseket. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (+10 Ft) szembesülnek majd a benzin és a gázolaj esetében az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint országszerte már átlagosan 421-422 forintos, a gázolajat pedig 444-445 forintos literenkénti áron tankolhatjuk. (Az áremelkedés okaival cikkünk második oldalán foglalkozunk).

12 tipp 2012-re: így spórolj a benzinnel
1. A gépjárművezetés során több olyan elem is adódik, amelynél kis odafigyeléssel már jelentős eredmények érhetők el. A legfontosabb, hogy mindig kerüljük a felesleges elindulásokat és megállásokat, és minél egyenletesebb tempóban igyekezzünk haladni. A piros lámpa előtti araszolás például többszörösére növeli a fogyasztást, hiszen egy alkalom helyett három-négyszer is elindul az autó, mielőtt mozgásba lendülne.

2. A nagy fékezések szintén növelik a fogyasztást, ezért mindig igyekezzünk kellő követési távolságot tartani, hogy legyen időnk alkalmazkodni a forgalmi helyzet változásaihoz. Célszerű megtervezni az útvonalat is annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges oda-vissza utakat. Hasznos kellék ehhez a navigációs rendszer – ez a berendezés ma már egyre olcsóbb (a legtöbb okostelefonban is van ilyen program), ráadásul a modern készülékek a dugókat is segítenek elkerülni.

3. Országúton és autópályán sem éri meg száguldozni. Ha 100 kilométeres távolságot 140 km/óra helyett 120 km/óra sebességgel teszünk meg, csupán nyolc perccel érünk később célba, viszont megtakarítunk nagyjából 1500 forintot. Az is nagyon fontos, hogy 130-140 km/óra felett hatványozottan nő a balesetveszély, vagyis a kicsit visszafogottabb tempó a kockázatokat is csökkenti.

4. A takarékos üzemeltetésnek persze alapeleme a gépjármű kifogástalan műszaki állapota is: fontos, hogy a keréknyomást – hideg guminál – mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. A gyújtógyertyák cseréjével sem éri meg megvárni, míg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást tud okozni, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő. A légellenállást növelő tartozékokat (tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.

Nincs hozzászólás

  1. Spórolás: a legfontosabb a tudatos autohasználat.
    a fent leirtakon kívül:mi egy-két személlyel kis autoval megyünk,ha indokolt akkor használjuk csak a nagyobb autót. pld:nagy,és egész család,vagy esetleg utánfutó használata.igy évi 40-50e km haszn.nál:mai áron kb 420 e Ft ot spórolunk,ebből lejön:kisebb konfort érzés,+1 autó amortizácio,vizsga,5évente új akku,+biztositás és telj adó.De igy is megérte a dolog.

    Kisautóval próbáltam a lámpánál motort leállítani:vegyesü zemben:további 15%ot spóroltam a kisautoval…

    kiegészítés a 3 as ponthoz:Országunkban nem lehet 140 el menni,de legegyszerübb hozzávetőleges számítás a következő:

    60 km/h felett:minden 10 km/h seb.növ:+10-10% fogyasztás emelkedéssel jár.pl:100-helyett 120=+20% üa 🙁
    nem hiszed? nem baj,de próbáltad már?

    PS:Próbáltad ezeken felül a HHO-t?

    10 l esfogyasztásból 2 l t levesz:-)

  2. Nekem a kis autóm alig fogyaszt kevesebbet a nagynál.