12 tipp a kevesebb szemétért

Bár már egyre több helyen találkozhatunk szelektív hulladékgyűjtőkkel, a környezet védelmét kezdjük azzal, hogy megpróbáljuk csökkenteni a háztartásunkból származó hulladék mennyiségét.

Ez jóval egyszerűbb, mint gondolnánk, az alábbiakban néhány hasznos ötlettel igyekszünk hozzájárulni a zöldebb otthonokhoz. Vásárlásaink során rengeteg nejlonzacskót használunk el,  amik legtöbbször a kukában kötnek ki.  Épp ezért sokkal jobban tenné mindenki, ha vászontáskát, vagy textilszatyrot vinne magával. Ugyanakkor a hiper-, és szupermarketek már törekednek a fölösleges zacskóhasználat visszaszorítására. Általában ezt áremeléssel próbálják meg elérni, hogy tényleg csak azok válasszák a nejlont, akiknek valóban szüksége van rá.

Szintén spórolhatunk a keletkező hulladékkal, ha ajándékot veszünk valakinek. Ha a kiválasztott tárgyat már becsomagoltunk csomagolópapírba, akkor ne vegyünk még egy díszes papírzacskót is. Ha lehet, törekedjünk rá, hogy  minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk fel. Az egyszer használató, eldobható eszközök – borotva, öngyújtó, stb. – helyett pedig vásároljunk újratölthető, újrafelhasználható dolgokat.

Olvassuk el figyelmesen a termékről írt információkat, hogy fel tudjuk mérni a termék minőségét. Bizonyosodunk meg róla, hogy megbízható, hogy, egy hét használat után nem fog elromlani és nem kell majd kidobnunk. Ha több modell közül választhatunk, Mindennapi étkezéseink során is óvhatjuk környezetünket, egy apró lépéssel.  A papírszalvétáinkat cseréljük le textilre, hiszen amíg az papír egy használat után a kukában landol, addig a textil csak a mosógépben, majd egy tisztító program után újra felhasználható lesz.

Manapság talán már csak a nagyobb házibulikon, összejöveteleken kerülnek elő a papírtányérok és műanyag poharak, azonban bizonyára akad olyan albérletben élő fiatal, vagy ellustult agglegény, aki annyira nem szeret mosogatni,hogy praktikusabbnak látja, ha papír vagy műanyag étkészlettel szerelkezik fel. Őket érdemes meglepni egy olcsó, de elmosható étkészlettel, így hozzájárulva öko-lábnyomuk csökkentéséhez.
Élelmiszereink tárolásához szerezzünk be egy készlet műanyag dobozt, amiket egy használat után nem kell kidobni, szemben  az alufóliával vagy.műanyag fóliával.

Elemek helyett vegyünk újra feltölthető akkumulátorokat. Igaz, hogy ezek drágábbak, mint az egyszer használatos elemek, de nem csak  környezetünket védhetjük velük, hanem pénztárcánkat is, hiszen hosszú távon sokkal gazdaságosabb megoldás.

Amikor alkalmunk adódik rá, csomagoláshoz használjunk régi kartondobozokat, illetve régi újságpapírokat. Például költözködésnél.

A főzés során összegyűlt zöldséghéjakat és csutkákat ne dobjuk ki, hanem használjuk fel komposztként! A bomló növényi anyagok felhasználásával ugyanis kiválóan dúsíthatjuk a termőföldben lévő tápanyagok mennyiségét, így a kertünkben lévő fák, bokrok és virágok is szebbek lesznek és a háztartási hulladék mennyiségét is sikeresen csökkenthetjük.

Vásároljunk használt bútorokat! Nem csak a választék nagyobb belőlük, de az áruk is jóval alacsonyabb, ráadásul így a gyári bútorok csomagolásától is megóvjuk a környezetünket.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.